nieuws

Burgemeesters roepen volgend kabinet op meer geld uit te trekken voor politie

Burgemeesters uit heel Nederland en het Openbaar Ministerie (OM) doen een dringende oproep aan het volgende kabinet om fors te investeren in de politiezorg. "De vraag naar politie-inzet is groter dan het aanbod en de capaciteit en de kwaliteit", zegt Michael Sijbom, burgemeester van de gemeente Losser.
Sijbom is naast burgemeester van Losser ook voorzitter van de Landelijke Organisatie Politie Vrijwilligers (LOPV).
"De overheid heeft één belangrijke kerntaak, namelijk zorgen voor de veiligheid van de eigen inwoners. Dat moet je serieus aanpakken en dat betekent dat je na alle bezuinigingen van de afgelopen jaren nu moet zeggen 'het is genoeg geweest, we moeten nu fors investeren'."

Georganiseerde misdaad

De burgemeesters en het OM maken zich niet alleen zorgen om de toenemende vraag naar inzet, maar ook om de veranderende vormen van criminaliteit en de mate waarin de politie is toegerust om dit aan te pakken. Daarmee doelen zij op dreiging van terrorisme, vluchtelingenproblematiek en georganiseerde misdaad.
"Wat ik merk, is dat de georganiseerde criminaliteit steeds meer deze kant opkomt", zegt Sijbom. "Dat gaat om drugs, maar ook motorclubs zijn weer actief in deze regio. Er wonen ook leden van motorclubs in mijn gemeente."

Bevoegdheden

Volgens Sijbom moet er ook voor gezorgd worden dat gemeenten en burgemeesters geroutineerd zijn en en bevoegdheden hebben die passen bij deze vorm van criminaliteit.
Sijbom wil daarnaast dat er niet alleen meer geld wordt uitgetrokken, maar dat er ook wordt ingezet op betere samenwerking en het vaker inschakelen van de samenleving bij het oplossen van misdrijven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.