nieuws

OM eist vijf maanden cel voor verdachte van steekpartij azc Schalkhaar

Zaak tegen uitgezette Algerijn
Zaak tegen uitgezette Algerijn © iStock
De officier van justitie heeft vijf maanden cel geëist tegen een 30-jarige asielzoeker uit Algerije. De man zou op 12 augustus vorig jaar zijn kamergenoot na een ruzie gestoken hebben met een mes. De Algerijn was niet bij de zitting aanwezig: hij werd op 14 oktober het land uitgezet.
Wat er tijdens de ruzie gebeurde, is niet helemaal duidelijk geworden. De verdachte verklaarde bij de politie dat zijn 21-jarige kamergenoot hem aanviel met een mes tijdens een ruzie over verdwenen horloges. De verdachte zou het mes hebben afgepakt, maar wat daarna gebeurde weet hij niet meer. 'Een zwart gat' noemde hij dat bij zijn verhoor.
Getuigen verklaarden dat ze de verdachte met een mes in zijn hand achter zijn kamergenoot aan zagen rennen. Daarbij zou hij geroepen hebben 'ik maak je dood'. Het slachtoffer liet een ambulance bellen om te worden behandeld. De verdachte ging er vandoor. Toen hij uren later werd aangehouden bleek hij ook steekwonden te hebben.

Twijfel bij advocate

Volgens de advocate van de Algerijn wilde de man aangifte doen bij de politie, maar mocht dat ondanks een toezegging van de officier van justitie niet. De advocate twijfelt daarnaast of haar cliënt wel geroepen heeft dat hij zijn kamergenoot wilde doden. Een politieman die de getuige ondervroeg zou deze woorden in de mond hebben gelegd. Ze vroeg de Zwolse rechters om een celstraf op te leggen die niet langer is dan het voorarrest.
De officier van justitie gaf aan oog te hebben voor de gevoeligheid van de zaak. "Het gaat om een ernstig feit, een steekincident in een azc. Dat leidt toch tot onrust in de maatschappij, we kijken toch heel erg wat daar binnen gebeurd."

Klachten van omwonenden azc

Bewoners van Schalkhaar klagen al langere tijd over toenemende overlast vanuit het azc. Er is daarnaast commentaar dat justitie voorvallen bewust buiten de media zou houden. Het azc in Schalkhaar is koploper als het gaat om meldingen van incidenten: in 2015 werd de politie bijna tweehonderd keer ingeschakeld. Bij een deel van die incidenten gaat het om steekpartijen, daarvoor stonden al meerdere verdachten voor de rechter.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.