nieuws

Meningen blijven verdeeld over borrel bij de kapper, blijkt bij VVD-debat Zwolle

Het gebeurt al veel langer en veel vaker. Ondernemers die niet alleen hun eigen spullen verkopen, maar daarnaast ook een wijntje of biertje aan de klant aanbieden. Blurring heet dat in vakjargon. De VVD Zwolle hield er vanavond een debat over.
Tweede Kamerlid Erik Ziengs is groot voorstander van blurring. Hij vindt dat het mogelijk moet zijn dat een kapper een wijntje aan zijn klanten aanbiedt, of dat een boekhandelaar dat doet. Hij liet tijdens het debat weten voor een aanpassing van de drank- en horecawet te zijn.

Goed nadenken

Hellen Massen van Koninklijke Horeca Nederland liet weten dat landelijk 66 procent van de horeca-ondernemers het niet ziet zitten. "Ruim de helft van de leden ervaart al blurring in zijn omgeving. We moeten heel goed nadenken wie we alcohol laten schenken in dit land. We moeten niet denken dat we de leegstand in de retail oplossen door een alcohol bij te stoppen. Zo werkt dat niet."
Een horeca-ondernemer met twee zaken in Giethoorn ziet blurring als een uitdaging. Maar vindt ook dat een gelijk speelveld gecreëerd moet worden. "Wat gebeurt er bijvoorbeeld als een schoenenzaak de vergunning voor elkaar heeft voor horeca en volgende week failliet gaat. Dan krijg je daar weer horeca in en dat moet je ook niet willen."

Evaluatie

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is vorig voorjaar een proef gestart met blurring. Die proef wordt volgende week woensdag geëvalueerd. De Zwolse wethouder René de Heer zal de uitkomsten van het debat meenemen naar die evaluatie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.