nieuws

Justitie eist twee jaar cel tegen Zwollenaar die dierenwinkel overviel

Man voor rechtbank na diefstal geld uit dierenwinkel
Man voor rechtbank na diefstal geld uit dierenwinkel © Shireen Krus
Tegen een 28-jarige man uit Zwolle is door het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf van twee jaar geëist, omdat hij eind vorig jaar in een dierenwinkel in Zwolle een diefstal met bedreiging met geweld pleegde.
De psychische problemen van de man doen volgens de officier van justitie niets af aan de zwaarte van de verdenking. "Ook mensen met een geestelijke stoornis kunnen heel bewust een overval plegen", zei de officier tijdens de rechtszitting.
125 euro van dierenwinkel gestolen
De Zwollenaar deed een greep in de kassa van de dierenwinkel en rommelde wat in een jaszak waarin hij een schaar had. Volgens de medewerker van de dierenwinkel maakte de man een verwarde indruk. Hij maakte 125 euro buit. Dat geld had hij nog op zak toen hij werd aangehouden.
De verdachte is bij hulpverleners in beeld. Er is een rechtelijke machtiging om hem te behandelen. Hij wilde tot aan de rechtszaak niets zeggen, maar aan het begin van het proces deed hij dat alsnog. 

'Geen geweld gebruikt'

"Ik wil nu zeggen dat ik het wel heb gedaan, maar ik heb geen geweld gebruikt", sprak de verdachte. Hij zei tot zijn daad te zijn gekomen omdat hij geld nodig had om bier te kopen. Omdat hij tot nu toe niets verklaarde, is er geen rapport gemaakt door gedragsdeskundigen.
Zijn advocaat wil dat er alsnog zo'n rapport komt, mede om te voorkomen dat de man opnieuw strafbare feiten pleegt. Justitie wil dat er een straf wordt opgelegd voor de overval die 'heel bewust' zou zijn gepleegd. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.