nieuws

Jazzper, pianist in hart en ziel

Jasper van 't Hof, geboren in Enschede (1947), groeide op met piano. Hoe kon het ook anders met een klassiek geschoolde zangeres als moeder en jazztrompettist als vader. Daar reed de kleine Jasper met zijn Dinky Toys tussendoor zegt ie zelf. Hij voetbalde niet buiten, maar leefde zich uit met muziek. Buiten spelen kwam later wel.
Zijn eerste lessen kreeg hij van de legendarische Harry Bannink, die 'gaf' Jasper na een paar jaar aan Martin Kaptein - dezelfde man die Adje Vandenberg les gaf. Beide hebben - hoor ik - geweldige herinneringen aan hem. En beide zijn buiten Nederland Wereldberoemd. Met een hoofdletter ja, om duidelijk te maken dat we gedurende de afgelopen jaren toch iets gemist hebben, of oogkleppen opgehad hebben. Niet alleen in Overijssel hoor, waar Jazzper gewoon in Olst woont als hij niet ergens tourt, maar in Heel Nederland zou Jasper best met meer liefde en applaus ontvangen mogen worden.
Vind ook Ton Ouwehand, journalist en jazzkenner die jarenlang schreef voor de Twentsche Courant Tubantia, ook toen die nog niet zo heette en pas een boek met mooie verhalen over pianist en liedjesschrijver Harry Bannink schreef. Ton kan het weten.
Ik ga dus kijken bij Jasper in Olst. Hij belt me. Met Jasper van 't Hof. Oh, ik hoor aan je stem dat je niet weet wie ik ben, maar eh, Google maar even... (voor de goede orde, ik was gewoon wat afwachtend - zoals altijd). Ik speel binnenkort in een kunstgalerie in Olst, op een zondagmiddag met een nieuw trio.... Jamie Peet (superhippe drummer) en Stefan Lievestro op contrabas. Maar misschien houd je niet van jazz of is dat niets voor RTV Oost??
Nou nee - helemaal niet! Jazz is geweldig, en het gaat om mooie televisie... ik wil de kijker juist graag laten meebeleven: ook met jazz! Dat vond Jasper heel sympathiek en 'cool'. Dat zei hij echt. De man vertoeft zoveel in het buitenland dat hij vaker 'all right' dan 'oké' zegt. Dus toog ik naar Olst op een prachtige zondagmiddag en viel binnen bij Jasper van 't Hof, die nog juist de laatste nummers met Jamie en Stefan aan het doornemen was voor het mini-concert...
Inga Tjapkes
Jasper van 't Hof zie je zondag 5 februari bij TV Oost in OverUIT de Kunst om 11.35, 12.35, 14.35, 16.40, 17.20, 18.20, 19.20 en 20.20 uur. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.