nieuws

Eis vijf jaar cel voor schietpartij Acaciaplantsoen Enschede

Archieffoto
Archieffoto © iStock
Tegen een 51-jarige man uit Enschede is een onvoorwaardelijke celstraf van vijf jaar geëist. De man zou vorig jaar maart bij een ruzie vier of vijf keer geschoten hebben op een woning aan het Acaciaplantsoen in Enschede.
In de woning waren kleine kinderen aanwezig maar raakte niemand gewond door de rondvliegende kogels.

Vlam in de pan

Op 5 maart vorig jaar liep een conflict over overlast tussen een familielid van de verdachte en de bewoners van de beschoten woning volledig uit de hand. Binnen korte tijd verzamelde zich een grote groep bewoners rond de woning waar vaker overlast was.
Straatstenen, fietsen en afvalcontainers vlogen door de ramen, de bewoner kreeg klappen.

Kogels

Het conflict zou zijn geëscaleerd toen er vanuit de groep ook nog eens op de woning geschoten werd. Gewaarschuwde politiemensen probeerden de boel te sussen en namen in eerste instantie het verhaal dat er was geschoten niet meteen serieus. Pas toen de bewoner afgevuurde kogels vond in zijn woning werd het serieus opgepakt.
De 51-jarige Enschedeër werd twee weken later opgepakt na verklaringen van de beschoten bewoner, enkele buurtbewoners en anonieme tips. Bij zijn aanhouding werd het vuurwapen werd niet gevonden, maar vond de politie wel enkele scherpe patronen in de woning.

Gesprekken afgeluisterd

Het politieonderzoek naar de verdachte werd bemoeilijkt doordat de man niets wilde zeggen en enkele buurtbewoners, die getuige waren van het incident, niets durfden niets te zeggen.
Uit een groot aantal gesprekken die werden afgeluisterd, via de telefoon, maar ook in de gevangenis, komt volgens de officier van justitie duidelijk naar voren dat de man de schutter is.
Niet alleen zou hij opdracht gegeven hebben om een alibi in elkaar te draaien, gevraagd hebben of getuigen verklaringen wilden veranderen, er werd ook gesproken over het wapen. "Dat ding moet je me niet weg doen," zei de man tijdens een getapt gesprek.

Forensisch onderzoek

Ook onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) staaft volgens het OM dat de man de schutter was. Op zijn jas werden schotresten gevonden die passen bij de teruggevonden kogels.
Volgens de officier van justitie was over de telefoontaps te horen dat de 51-jarige Enschedeër zich over veel dingen druk maakte, maar niet over schotresten op zijn jas. Want die was toch gewassen zei hij.

Geluk gehad

De officier van justitie twijfelt niet dat de 51-jarige man degene is die schoot. "Het is een gelukkige omstandigheid dat er niemand is geraakt, zeker als je de hoogte van de kogelinslagen ziet, op 90 centimeter hoogte, er had wel een kind geraakt kunnen worden," aldus de officier van justitie.
De advocaat van de verdachte vroeg om een vrijspraak. Volgens hem staat niet vast dat de man de schutter is. Hij hekelde de belastende verklaringen, zeker die van de slachtoffers. Dat zijn mensen die al veel overlast veroorzaken en bekend staan als dierenmishandelaars.
Zowel de officier van justitie als de advocate van de beschoten bewoners vonden dat een ongepaste opmerking.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.