nieuws

UT-studente ontdekt methode om optimale plaats voor pacemaker te vinden

Universiteit Twente
Universiteit Twente © Universiteit Twente
Studente Uyên Châu Nguyên van de Universiteit Twente in Enschede heeft een methode ontdekt om de beste plaats in het lichaam voor een pacemaker te vinden. In haar afstudeerstage combineerde Nguyên specifieke 3D-metingen met een MRI-scan om zo duidelijk te kunnen maken wat de meest geschikte plaats is voor een pacemaker bij patiënten met hartfalen.
Een pacemaker is een apparaatje dat door middel van stroomstootjes ervoor zorgt dat de hartkamers bij patiënten met hartfalen weer gelijktijdig samentrekken en de pompfunctie van het hart verbetert.

Geen baat

Het komt voor dat een patiënt geen baat heeft bij een geplaatste pacemaker. Een belangrijke, voorkomende oorzaak is dat de pacemakerdraad niet op een optimale plek zit. In de pacemakerdraad zitten elektroden die constant de elektrische activiteit van het hart meten en stroomstootjes uitzenden.

Ideale locatie

De ideale locatie voor deze draad is bij iedere patiënt verschillend. Met de methode van de UT-studente kan tijdens de de plaatsingsoperatie de meest optimale locatie voor de individuele patiënt worden bepaald.
Haar manier van werken wordt nu toegepast op patiënten met hartritmeproblemen in het Maastricht UMC+, waar Nguyên haar afstudeerstage deed.

9 als eindcijfer

Uyên Châu Nguyên rondde vorig jaar haar masteropleiding Technical Medicine af aan de Universiteit Twente met een 9 als eindcijfer. Daarbij is ze gelijktijdig ook afgestudeerd als arts-onderzoeker aan de Universiteit Maastricht.
Nguyên gaat haar onderzoek verder uitdiepen in een promotieonderzoek. De studente heeft een onderscheiding en een geldbedrag van 1000 euro gekregen voor haar onderzoek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.