nieuws

Vakbonden vinden plannen staatssecretaris voor opheffen POR-regeling "laffe streek"

Staatssecretaris van Dam
Staatssecretaris van Dam © ANP
Verschillende vakbonden in de pluimvee- en varkenshouderssector zijn boos op staatssecretaris Van Dam om de regeling voor mestwerking en fosfaatuitstoot in te perken en dat niet goed te communiceren.
De vakbonden zagen dat de staatssecretaris vrijdagmiddag een brief aan de Tweede Kamer aanbood met daarin het voorstel om de POR-regeling niet te verlengen. En dat is juist de regeling voor die sector waardoor zij hun productie konden vergroten.
In 2015 kregen de pluimvee- en varkenshouderssector die zogeheten POR-regeling om aan de regels rondom de mestverwerking te voldoen. "Dat was al een doekje voor het bloeden", zegt Eric Hubers van de vakgroep Pluimveehouderij/NOP.
"De POR-regeling (Regeling ontheffing productierechten Meststoffenwet) is een speciale regeling wat inhoudt dat boeren tot voor kort 1,2 miljoen pluimveerechten hadden. 1 pluimveerecht staat voor 1 legkip, waarbij boeren voor een kalkoen al meer pluimveerechten moeten hebben."

Niet ingelicht

Die regeling gaat dus verdwijnen als het aan Van Dam ligt en daar zijn vakbonden boos over.
Hubers: "We waren hier totaal niet van op de hoogte terwijl wij de laatste tijd bijna dagelijks contact hebben met het ministerie over de pluimveehouderij. Nu zijn wij pas op het allerlaatste moment in kennis gesteld van de plannen. Wij vinden dit onacceptabel."
Hubers gaat verder: "Het is eigenlijk een laffe streek. Hoe kan je nou zo'n POR-regeling ontwikkelen om die zelf er twee jaar later uit te fietsen?"
Naast NVP zijn ook LTO-Varkershouderij, LTO-Pluimveehouderij en de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) bij dit protest betrokken. LTO laat weten dat ze de handelswijze van het ministerie volledig afkeuren en dat ze de handelswijze niet passend vinden voor hoe er normaal met het ministerie wordt samengewerkt.

Vervolgstappen

De voorzitters van verschillende vakbonden gaan nog een stapje verder: "Als Van Dam niet bereid is om het besluit terug te draaien en in overleg te treden met ons, zullen wij ons beraden op vervolgstappen."
In de bijlage is de brief van de staatssecretaris aan de Tweede Kamer te lezen. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.