nieuws

Tweeling uit Staphorst viert verjaardag, samen 160 jaar oud

Staphorster tweeling Vos-Brinkman, links Tinie en rechts Dinie
Staphorster tweeling Vos-Brinkman, links Tinie en rechts Dinie © Eelco Kuiken
De dames lijken zoveel op elkaar dat zelfs hun echtgenoten ze vroeger door elkaar haalden. Tinie Vos-Brinkman en Dinie Vos-Brinkman zijn de oudste tweeling van de gemeente Staphorst. Vrijdag vierden de dames hun 80e verjaardag. Zaterdag was het groot feest bij Het Vosje in IJhorst.
Burgemeester Theo Segers van de gemeente Staphorst kwam het duo gelukwensen.
Samen 160  jaar, dat is redelijk uniek. Tinie woont in IJhorst en Dinie in Staphorst. Tinie heeft een zoon en een dochter, Dinie had twee zonen, eentje overleed in 1992 bij een ongeval.

Tweeling belt elkaar nog elke dag

Niet alleen zijn de dames onafscheidelijk en bellen ze elkaar nog elke dag. Ze trouwden met twee broers, geen tweeling, dat ontbrak er nog aan. Tinie huwde Bertus Vos; hij overleed in 2009 en Dinie trouwde met Klaas Vos. Dinie en Klaas zijn al 53 jaar getrouwd. Zelfs hun echtgenoten haalden de dames in het begin wel eens door elkaar. “Stonden ze de verkeerde te zoenen.”
Tinie en Dinie zijn het tiende en elfde kind van een groot boerengezin. Nakomertjes. Ze kopen vaak samen hun kleren, ze gaan samen naar de kapper en de pedicure en beiden lopen ze met een rollator. Eerst viel Dinie van de fiets en even later Tinie. Een van de dames kreeg problemen met de ogen na een operatie en prompt had ook de zus hier ook last van. Had de ene zus een slijmbeursontsteking, dan had de andere zus het ook.

Verwarring in bureaucratische molens

Als Tinie naar de dokter gaat, krijgt Dinie het recept van de apotheek. Zo gaat het al tachtig jaar. Dat ze allebei Vos-Brinkman heten zorgt niet zelden voor grote verwarring in de bureaucratische molens. 
Ze lijken als twee druppels water op elkaar en op hoogtijdagen trekken ze ook nog eens dezelfde outfit aan. Zelfs familie haalt ze dan door elkaar, ook zaterdag weer. Zijn ze dan toch niet een beetje verschillend? Tinie: “Ik ben meer haantje de voorste en Dinie is wat gevoeliger.”
Sinds hun 65e verjaardag houden ze elke vijf jaar een groot feest als ze jarig zijn. Veel familie en vrienden komen dan feestvieren. Tinie en Dinie zijn dan het stralende middelpunt en ze genieten dan met volle teugen. Over vijf jaar weer? "We hopen het. We voelen ons goed."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.