nieuws

Regio Kampen start project om grote schulden bij huurders te voorkomen

Onder de noemer EROPAF slaan woningbouwverenigingen, gemeente en maatschappelijk werk in Kampen en IJsselmuiden de handen ineen om huurders met een dreigende betalingsachterstand snel te hulp te schieten. Vandaag werd een samenwerkingsovereenkomst getekend.
Bij een dreigende huurachterstand is het van groot belang om al na een maand maatregelen te nemen, want bij een betalingsachterstand van twee maanden kunnen de schulden al zo hoog oplopen dat uithuiszetting dreigt.

Drama huisuitzetting absoluut voorkomen

Het project wil een dergelijk persoonlijk drama absoluut voorkomen. Woningbouwverenigingen hebben een signalerende taak, zodra er sprake is van een betalingsachterstand wordt ondersteuning ingeschakeld op financieel gebied, maar ook op maatschappelijk terrein.
Problemen in de gezinssituatie zoals een scheiding, problemen rond de opvoeding of het verlies van een baan kunnen daarbij aan bod komen.
Doel van de tijdige hulp is het achterhalen van de oorzaak van de huurachterstand. Op die manier kan er sneller en gericht naar oplossingen gezocht worden. De woningbouwverenigingen zullen zich daarbij tot het uiterste inspannen voor een betalingsregeling, zodat de schuld niet verder oploopt. Ook is het in sommige gevallen mogelijk om de huur van de woning omlaag te brengen.

Huur woning kan soms omlaag

"Er zijn situaties denkbaar waarbij mensen in een woning zitten waarvan de huur volgens de huidige maatstaven te hoog is, we kunnen die dan aanpassen of mensen een andere woning aanbieden", zegt directeur Hendrik Hoogenkamp van Beter Wonen in IJsselmuiden.
Op de vraag of het project bij snel ingrijpen ook voorkomt dat mensen daadwerkelijk op straat komen te staan, is het antwoord; "Dat kunnen we alleen zeggen voor mensen die het echt niet kunnen betalen. Helaas leert de ervaring dat er ook nog steeds mensen zijn die willens en wetens niet willen betalen, dat is het een ander verhaal", aldus Hoogenkamp.
In de regio waarin het project van de beide woningbouwverenigingen van toepassing is zullen jaarlijks zo'n dertig tot veertig huurders in aanmerking komen voor de intensieve begeleiding.                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.