nieuws

Overijssel heeft tientallen miljoenen klaarliggen voor nieuw 'industriebeleid'

Economisch gedeputeerde Eddy van Hijum en Fred van Houten, gerenommeerd professor aan de Universiteit Twente, hebben gezamenlijk een brief geschreven aan kandidaat-Kamerleden waarin zij vragen om een 'integraal industriebeleid'. In de brief staat dat Overijssel al tientallen miljoenen gereserveerd heeft voor innovatie, scholing en onderwijs.
Tijdens een verkiezingsdebat bij Thales in Hengelo kregen de aanwezige kandidaat-Kamerleden de brief waarin van Houten en van Hijum kansen zien in technologische vooruitgang, maar ook hun zorg uiten. Volgens hen is de keerzijde van vooruitgang dat "er ook potentiële verliezers: mensen voor wie de toekomst onzeker is."
Door 'robotisering, digitalisering en toepassen van nieuwe materialen' gaat de maakindustrie 'op z'n kop'. Bedrijven moeten daarom innoveren en 'bestaande beroepen zullen verdwijnen'. "En mensen die door robots en computers hun baan kwijtraken zullen via omscholing nieuwe kansen moeten krijgen", zo staat in de brief.
Van Hijum en Van Houten pleiten daarom voor een nationaal 'integraal industriebeleid', waarin vooral aandacht is voor innovatie, onderwijs en scholing. Want, zo stellen ze; in omringende landen wordt er veel meer geïnvesteerd door de overheid. De provincie Overijssel heeft zelf al tientallen miljoenen euro's gereserveerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.