nieuws

Uitgerookte slager Dalfsen start onderzoek naar geuroverlast rookkast

De slager hoopt zo snel mogelijk weer te mogen roken in Dalfsen
De slager hoopt zo snel mogelijk weer te mogen roken in Dalfsen © Dalfsennet
Slagerij Van Broekhuizen in Dalfsen is een onafhankelijk onderzoek gestart naar de uitstoot van de beruchte rookkast. "We willen zo snel mogelijk weer roken in Dalfsen", zegt slager John van Broekhuizen.
"Ik ben een onafhankelijk onderzoek gestart naar de uitstoot van onze rookkast", vertelt Van Broekhuizen. "Bureau Blauw gaat dat doen, zij zijn gespecialiseerd in luchtkwaliteit." De slager hoopt daarmee aan te kunnen tonen dat de uitstoot van de rookkast wettelijk toegestaan is en dat hij dus gewoon mag roken in Dalfsen.
Maar dat duurt nog wel even, vreest de slager. "Als het onderzoek afgerond is, moet het eerst nog langs de rechter en ik denk dat we dan wel minstens een half jaar verder zijn."

Steeds naar Balkbrug

Tot die tijd rookt de slager het vlees in zijn rookkast in Balkbrug. Hij heeft de rookapparatuur daar noodgedwongen naartoe moeten verhuizen, maar maakt hierdoor wel extra kosten. "Het is omslachtig en het is geen doen", zegt de slager.
"We zijn zestien uur per week kwijt om naar Balkbrug te rijden en alles daar te roken."

Steun

Van Broekhuizen liet al eerder weten dat voor hem de lol er snel vanaf is door de negatieve berichtgeving. "Het is gewoon frustrerend dat je je werk niet goed kan uitvoeren, terwijl we altijd zoveel goede reacties krijgen."
Kort na de uitspraak van de rechter ging een Facebookpagina de lucht in: "Zorg dat slagerij Van Broekhuizen in Dalfsen blijft." Met meer dan duizend likes stroomden steunbetuigingen binnen voor de slagerij. "Dat is echt geweldig. Dat zoveel mensen je bemoedigen in wat je doet. Dat houdt ons echt overeind", aldus Van Broekhuizen.

Dwangsom

Afgelopen november kreeg de slager uit Dalfsen een verbod op het roken van vlees, omdat omwonenden klaagden over de geur van de rookkast.
Nadat er van achttien omwonenden bezwaarschriften binnenkwamen bij de gemeente, trok Dalfsen de rookvergunning van de slager in. Zou de slager wel vlees roken in de rookkast in Dalfsen, dan kost hem dat €5000 per keer. De rechter legde deze dwangsom op.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.