nieuws

Enorme ondergrondse uitbreiding voor museum Giethoorn

Museum 't Olde Maat Uus in Giethoorn gaat ondergronds uitbreiden. Aannemers zijn druk bezig met de bouw van de grootste kelder van het dorp.
Van de honderdduizenden toeristen die elk jaar door Giethoorn trekken, brengen tienduizenden van hen ook een bezoek aan museum 't Olde Maat Uus. Tegelijk met de restauratie van het pand wilde het museum ook uitbreiden. Maar dankzij het beschermd dorpsgezicht was bovengrondse uitbreiding niet mogelijk, en dus zoekt het museum het nu diep in de veengrond.

Grootste kelder van Giethoorn

Nooit eerder werd in Giethoorn een kelder van dit formaat gebouwd. Nu steekt het gevaarte nog een eind boven de grond, maar als alles klaar is, ligt er weer een groene grasmat en zie je van de kelder vrijwel niets terug.
Een enorme bouwkraan zorgt voor de aanvoer van de bouwplaten om het beton van de kelder te kunnen kanaliseren. Slechts een keer eerder stond er zo'n grote kraan in het dorp. Dat was destijds voor de herbouw van het afgebrande restaurant Fratelli; de kraan bracht alle bouwmaterialen in een keer over de gracht en de nabijgelegen woonhuizen.

Grondig aangepakt

Naast de bouw van de kelder wordt ook de rest van het museum grondig aangepakt. Want de oude voormalige boerderij is straks volledig geïsoleerd en ook de kap is volledig geïsoleerd en opnieuw riet gedekt. Het totale project wordt gefinancierd door subsidies en kost 1,2 miljoen euro.
Omdat het museum niet via de weg bereikbaar is, maken de bouwvakkers gebruik van een campingterrein om materialen aan en af te voeren. Begin april, als het toeristisch seizoen begint en de camping weer open gaat, moet de klus geklaard zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.