Dalfsen stapt af van 'CO2-neutraal' en gaat voor 'energie-neutraal'

Dalfsen laat de missie om in 2025 CO2-neutraal te zijn vallen en gaat er alles aan doen om op termijn energie-neutraal te zijn. Dat bleek gisteravond tijdens de bespreking van de kadernota duurzaamheid.

Om CO2-neutraal te worden, moeten in Dalfsen zestig windturbines of 350 vierkante meter zonnepanelen worden geplaatst. Die maatregelen zijn in Nederland bijna onuitvoerbaar, vanwege de grote weerstand van inwoners.

Energie-neutraal

Dalfsen kiest er mede daarom voor om de term CO2-neutraal los te laten. De gemeente moet op termijn energie-neutraal worden. In de kadernota is te lezen dat Dalfsen in de landelijke kopgroep wil komen of blijven voor wat betreft een aantal aanspreekbare duurzaamheidsthema's.

Dalfsen wil onder meer minder energiegebruik, meer duurzame energie en meer lokale kracht en meer circulair. Dat houdt in dat er meer lokale productie komt en hergebruik is daarbij de nieuwe norm. De raadsleden stemden allen in met de kadernota.

Partijstandpunten

Voor verschillende fracties is de kadernota reden om nog eens goed te kijken naar de eigen standpunten over windenergie. Gemeentebelangen Dalfsen gaat haar leden nog eens vragen naar hun standpunten over windenergie. De ChristenUnie stelt dat het partijstandpunt dat er geen extra windturbines meer komen, de fractie nu in de weg zit. 

De kadernota duurzaamheid wordt binnenkort tijdens een raadsvergadering verder besproken.

Meer over dit onderwerp:
Vechtdal Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren