nieuws

Puppy Charlie helpt leerlingen op Bonhoeffer College

Sinds een paar weken loopt er een wel heel bijzondere medewerker op het Bonhoeffer College aan de Vlierstraat in Enschede rond. Charlie is een puppy die leerlingen met leerproblemen helpt.
Charlie is een Barbet (Franse waterhond) van 4 maanden oud en wordt de komende maanden opgeleid tot een zogenaamde 'therapiehond'. Uit onderzoek blijkt dat honden een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen. De inzet van een therapiehond op school zorgt ervoor dat leerlingen zich veiliger en meer ontspannen voelen, zelfvertrouwen krijgen, beter communiceren en dus sociaal vaardiger worden.

Leren lezen met Charlie

Het is de bedoeling dat Charlie straks ook gaat helpen met lees- en concentratieproblemen. Chris Voorpostel zorgt ook buiten schooltijd voor Charlie. Hij werkt als ondersteuningscoördinator op het praktijkonderwijs en volgt alle opleidingen en trainingen met Charlie. "Veel van onze leerlingen hebben moeite met lezen. Door samen met Charlie te gaan lezen proberen we het plezier in lezen weer terug te krijgen", zegt Voorpostel.

Positief effect

Er zijn nu al veertien kinderen die met Charlie werken, Ze laten hem uit en doen spelletjes met hem. "Ze leren ook duidelijk commando's geven, want daar moet je bij een hond heel duidelijk in zijn. Sommige kinderen vinden dat lastig en op deze manier leren ze daarvan", zegt Voorpostel.
Rochteaux is één van de leerlingen die samen met Charlie beter leert lezen. "Ik neem Charlie op schoot en lees hem dan voor. Ik kan dan beter concentreren en vind het dan ook veel leuker om te lezen", zegt Rochteaux.

Iedere school een hond

"Charlie is nog maar vier maanden maar heeft nu al een positief effect op de leerlingen", zegt Voorpostel. "Eigenlijk zou iedere school een hond moeten hebben, het is echt een meerwaarde voor het onderwijs en de kinderen".

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.