nieuws

Wethouders Haaksbergen zeggen vertrouwen in elkaar op

Peter van Vlaanderen
Peter van Vlaanderen © Sem van der Wal
Wethouder Peter van Vlaanderen van Haaksbergen heeft vandaag het vertrouwen in het college van burgemeester en wethouders in Haaksbergen opgezegd. Wethouders Edith van Spiegel, Annette Nijhuis en Ellen Prent willen op hun beurt ook niet meer met Van Vlaanderen verder.
Van Vlaanderen zegt grote problemen te hebben met de bestuursstijl van het college. Zo staat volgens hem het college toe dat de ambtelijke organisatie van Haaksbergen besluiten van het college negeert.
De wethouder heeft verder aan zijn collega's laten weten onder meer problemen te hebben manier waarop collegevergaderingen vastgelegd worden. Volgens Van Vlaanderen voldoen gemaakte verslagen niet aan de 'grondbeginselen van een gezonde democratie'. Ook is de wethouder het niet eens met de koers die de gemeente vaart in een rechtszaak tegen een specifieke ambtenaar.

'Verschil van inzicht'

Ook wethouders Edith van Spiegel, Annette Nijhuis en Ellen Prent hebben het vertrouwen in Van Vlaanderen opgezegd. Ze spreken in een reactie van een 'verschil van inzicht, waardoor een onhoudbare situatie is ontstaan'. "De afgelopen tijd is gebleken dat Van Vlaanderen steeds meer een solistische stijl van besturen koos, waarin hij voor anderen geen ruimte laat en te weinig op basis van vertrouwen opereert."
"Wij anticiperen, stimuleren en faciliteren, hierbij hoort een samenwerkende bestuursstijl. Daarin past de bestuursstijl van wethouder Peter van Vlaanderen wat ons betreft niet meer", aldus de drie wethouders.
Van Vlaanderen vraagt aan de gemeenteraad om een vergadering te organiseren waarin de kwestie aan de orde gesteld kan worden. Tot die tijd blijft hij aan als wethouder. De fractie van coalitiepartij D66 heeft al laten weten het vertrouwen in Van Vlaanderen op te zeggen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.