nieuws

Slijtersunie verliest rechtszaak tegen burgemeester van Deventer

Burgemeester Andries Heidema van Deventer
Burgemeester Andries Heidema van Deventer © RTV Oost
De SlijtersUnie heeft een rechtszaak tegen burgemeester Heidema van Deventer over de bezorging van sterke drank verloren. De Raad van State wees vandaag de bezwaren van de SlijtersUnie af.
De organisatie van kleine slijters lokte de burgemeester in een proefproces. Een medewerkster bestelde via internet bij een Duitse drankhandelaar sterke drank. Die werd bij haar in Deventer afgeleverd door pakketbezorger UPS.
Vervolgens vroeg de SlijtersUnie burgemeester Heidema om maatregelen tegen UPS te nemen, omdat die de wet had overtreden.
Maar de burgemeester weigerde op te treden en dat leidde tot de rechtszaak.

Geen vergunning voor leveren sterke drank

Het proefproces was volgens de SlijtersUnie bedoeld om drankverkoop via internet te blokkeren. Alleen slijters mogen volgens de wet sterke drank leveren, UPS heeft daarvoor geen vergunning.
Volgens de SlijtersUnie is er sprake van valse concurrentie, omdat internetslijters zich niet hoeven te houden aan regels die wel gelden voor slijters met een winkel.
De Raad oordeelt nu dat UPS niet aansprakelijk is, omdat dit zelf geen slijtersbedrijf is. De SlijtersUnie zal de valse concurrentie van webshops op een andere manier moeten bestrijden. Dat wordt nog een hele klus, want tussen de lidstaten van de Europese Unie bestaat een vrij verkeer van goederen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.