nieuws

Kampen gaat duizend zieke essen kappen

Kampen kapt duizend essen
Kampen kapt duizend essen © iStock
Duizend zieke essen in Kampen worden de komende weken met spoed gekapt. De bomen zijn ernstig aangetast door de essentaksterfte en zijn daardoor een gevaar voor de veiligheid.
Vorig jaar bleek dat 1600 essen zwaar aangetast zijn. Voordat die gekapt mogen worden, moest eerst een natuurtoets gedaan worden. Uit dat onderzoek is gebleken dat ruim zeshonderd bomen nog niet gekapt mogen worden.

Vleermuizen

Er is aanvullend onderzoek nodig, onder meer vanwege vliegroutes van vleermuizen en mogelijke verblijfplaatsen van de dieren. Op één locatie is mogelijk sprake van een beschermde vogelsoort. De bomen die niet worden gekapt, worden extra gecontroleerd en zo nodig gesnoeid. 
Het kappen van de duizend zieke essen is waarschijnlijk eind maart klaar. Later worden nieuwe bomen geplant.

Heviger

Twee jaar geleden werden in Kampen voor het eerst veel dode takken in essen ontdekt. Die zijn toen verwijderd, vanwege de veiligheid van weggebruikers. Afgelopen zomer kwam de essentaksterfte op grote schaal en heviger uit. De gemeente heeft vervolgens 5800 essen laten onderzoeken.
Daarvan bleken dus 1600 ernstig aangetast. Duizend bomen zijn matig aangetast, de andere bomen zijn licht of helemaal niet aangetast. Duizend bomen die matig zijn aangetast worden volgende winter gekapt.
Essentaksterfte werd in 2010 voor het eerst in Nederland ontdekt. Er is nog geen middel gevonden om de schimmel te bestrijden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.