nieuws

Bij de Techniekfabriek in Deventer maken ze tegels van lege bierflessen

Wat voor de een afval is, is voor de ander grondstof. Zo gebruikt de Techniekfabriek in Deventer koffiedik voor het maken van briketten en bloemenvazen. Lege bierglazen transformeren tot wandtegels en oude banners krijgen een nieuw leven als hippe tas.
De Techniekfabriek is gevestigd in een oud schoolgebouw aan de Dorrestraat. Er werken mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in de werkplaats en in het laboratorium, het Smart-lab. Hier worden met de modernste technieken toegepast, zoals lasersnijders en 3D-printers. "We geloven dat deze technieken de toekomst hebben", meent projectleider Marcel Ellen. "En daarom maken we onze doelgroep er alvast mee vertrouwd."

Van bierglas tot badkamertegel

Medewerkers van Circulus-Berkel waar de Techniekfabriek een onderdeel van is, zamelen bij het Go Ahead Eagles stadion lege bierglazen in. Het materiaal wordt gereinigd en omgesmolten tot sanitairtegels. Ellen: "Mijn droom is dat de tegels worden geplaatst in de toiletten van het stadion." Meerdere architecten hebben al belangstelling getoond voor het product.

Fietssloten van touw

Niet alleen moderne technieken, ook oude ambachten zoals touwslaan komen weer tot leven in Deventer. Van afgeschreven materialen als fietsbanden, hennep, landbouwtouw of afzetlint worden dikke koorden geslagen die de basis vormen voor stevige fietssloten. In de Fietsenfabriek van Cambio, naast het spoor, worden de sloten aan de man gebracht. 

'Nieuwe' fietsen van dertig jaar oud

Ook bij Cambio staat recycling hoog in het vaandel. Projectleider Melle Talsma: "We maken oude velgen, zadels, sturen en pedalen weer als nieuw. Zo kunnen we een nieuwe fiets maken met onderdelen van wel veertig jaar oud."  Een bijzonder project is Verhip-mijn-fiets: klanten kunnen hun oude fiets van onder tot boven laten pimpen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.