nieuws

Gezocht boer: alleskunner met kennis van dieren, natuur, wetgeving, techniek en ict

De romantiek van het platteland. Is die er echt, of bestaat die alleen in Boer zoekt Vrouw? Het boerenleven is door de jaren heen een stuk complexer geworden. Als boer moet je verstand hebben van dierenwelzijn, wet- en regelgeving, techniek, ict en tal van andere zaken.
Vroeger was het allemaal veel overzichtelijker. Je had grote boerengezinnen en er was altijd wel een zoon die de boerderij wilde overnemen. Die vanzelfsprekendheid is er niet meer, ziet Cor Pierik van het Centraal Bureau voor de Statistiek in de cijfers.
"Gezinnen worden kleiner, dus het aantal potentiële bedrijfsopvolgers ook." Als er binnen een gezin al een opvolger is, dan maakt deze een weloverwogen keuze. "De traditionele zekerheid dat ze hetzelfde vak kiezen als hun vader is er niet meer", vertelt Pierik.

Twee miljoen voor een overname

Een opvolger moet flink investeren. "Dertig jaar geleden kostte het overnemen van een landbouwbedrijf zo'n twee ton. Inmiddels is dat twee miljoen", weet Pierik. "Dat moet je kunnen financieren en de rest van de familie moet het goed vinden."
De financiën rond krijgen is één, maar als startende boer moet je je ook afvragen of je wilt werken in een omgeving die bol staat van de regels. Gerrit Volkerink blijft als voormalig veehouder veel interesse houden in het vak en de ontwikkelingen.
"Vanmorgen printte ik informatie over het fosfaatrecht", zegt hij. De printer spuwde een pak papier uit van wel een centimeter dik. "Ik dacht dat er geen eind aan kwam. Je hebt een jurist, een advocaat en een goede boekhouder nodig om daar nog uit te komen."
Volkerink zou jonge mensen adviseren om een vak te leren. "Metselaar of timmerman. Maar ja, dat moet je willen. Dat moet in je zitten. Als je een echte boer hebt die boer wil worden, die kun je ook niet wat anders laten doen. Die doet toch door."

Hoog opgeleid

De boer van nu is intelligent en hoog opgeleid, vindt Henk Korterink. Als psycholoog staat hij boeren bij die het allemaal niet meer overzien. Het spreekwoord: 'De domste boeren hebben de dikste aardappelen', gaat volgens hem niet meer op.
"Een boer moet minstens hoge landbouwschool hebben gehad. Er komt zoveel bij kijken. Het beroep is heel breed. Op het gebied van automatisering moeten ze van alles weten, zeker als je met robots melkt en zo."

Complexer geworden

Op het bedrijf van de Bathmense boer Jawin Klein Hegeman lopen tweehonderd koeien. Robots melken de koeien en tijdens de administratie houdt Jawin zijn koeien in het oog. Een moderne boer die ziet dat de tijden zijn veranderd en dat het vak complexer is geworden.
"Vroeger deden we het inkuilen samen met de buurman. Samen plastic op de kuil en als het klaar was een biertje en een stukje worst en kaas. Dat was wel gezellig" blikt Jawin terug. "Nu bel je de loonwerker. Die komt en na een halve dag is het klaar. Het is veranderd."

Romantiek en passie

Veehouder Gerard ten Dam houdt van de romantiek van het platteland. Van sfeer op het erf, gezelligheid. Hij is boer geworden omdat het zijn passie is.
Bepaalde periodes in het het jaar hebben zijn voorkeur. "Als we gaan hooien. Vijf dagen dag en nacht aan de slag om de regen voor te zijn. Aan de slag met de hele familie en jongens uit de buurt." Na afloop allemaal bij elkaar. "Daar doe je het voor. Niet voor het geld."

Méér koeien op één bedrijf

De realiteit is dat de eisen aan de huidige boer steeds hoger worden. De bedrijven worden ook steeds groter. Cor Pierik: "In de jaren 60 en 70 had een doorsnee bedrijf 20 melkkoeien. Rond de eeuwwisseling had een gemiddelde melkveehouder in Overijssel 45 koeien en inmiddels zijn dat er 88. "
Melkveehouder Jan Martin Smid kan het tempo waarin de sector zich ontwikkeld niet bijhouden. Door een mix van slechte economische omstandigheden, de alsmaar langer wordende lijst met regels en een gebrek aan motivatie, besloot hij te stoppen. 
Het moeilijkste besluit uit zijn leven. "Maar wij konden niet mee in de omvang en efficiëntie. We konden niet zorgen voor een bedrijf met een goede toekomst."

Boeren centraal bij RTV Oost

In Overijssel Vandaag en op de online kanalen van RTV Oost staat de veesector deze week centraal.

TV Oost zendt vijf reportages uit, waarin we een inkijkje krijgen in het boerenleven in Overijssel.

Alle verhalen, video's en berichten zijn terug te vinden op onze website en onze Facebookpagina.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.