nieuws

Forse kritiek van provinciale politiek op wethouder Steggink van Dinkelland

Overzichtsfoto tracé rondweg Weerselo
Overzichtsfoto tracé rondweg Weerselo © Provincie Overijssel
Wethouder Steggink van Dinkelland krijgt een zee van kritiek over zich heen van diverse leden van Provinciale Staten. Reden is de manier waarop een motie van Provinciale Staten is uitgevoerd door de gemeente.
De gemeente kreeg in de motie de opdracht om uit te zoeken of bij Weerselo perse een rondweg moet komen, of dat ook andere verkeersoplossingen mogelijk zijn. Woensdagavond werd duidelijk dat er helemaal geen onderzoek is geweest naar alternatieven.

Besluit rondweg stond vast

Volgens wethouder Steggink stond voor het onderzoek het besluit al vast om een rondweg aan te leggen. "De raad had daar al een besluit over genomen en ook Gedeputeerde Staten van Overijssel heeft duidelijk aangegeven dat de aanleg van een rondweg de enige optie is."

Politiek geschrokken

Partijen als de PVV, VVD en SP vinden het uitermate vreemd dat de motie niet goed is uitgevoerd. D66-Statenlid Gerrit van Hofwegen is geschrokken en vraagt zich af waarom gemeenschapsgeld verspild is aan een bureau dat alleen maar geprobeerd heeft meer inwoners van Weerselo te overtuigen van het belang van een rondweg. 
Al meer dan tien jaar is er discussie over de aanleg van een rondweg bij Weerselo. Formeel is het besluit al genomen dat de rondweg er moet komen. Alleen is zoveel verdeeldheid in het dorp ontstaan tussen voor- en tegenstanders dat de provinciale politiek eerst nog een onderzoek wilde naar alternatieven die op meer draagvlak kunnen rekenen. 

Rol gedeputeerde Boerman

Volgens gedeputeerde Boerman van de provincie is de opdracht van de politiek misschien niet goed door de gemeente uitgevoerd, maar die vrijheid heeft de gemeente ook. Provinciale Staten kunnen alleen het dagelijks bestuur van de provincie opdrachten geven. "De gemeente heeft een eigen bevoegdheid en verantwoordelijkheid."
Boerman wil wel opnieuw met de gemeente Dinkelland in gesprek over de vraag hoe toch beter tegemoet kan worden gekomen aan de wensen van tegenstanders van de rondweg. Daar zitten veel ondernemers tussen die door de aanleg van de rondweg vrezen voor teruglopende inkomsten. "Door het centrum van het dorp aantrekkelijker te maken, kunnen veel zorgen van ondernemers misschien worden weggenomen."
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.