nieuws

Aannemer nam onvoldoende veiligheidsmaatregelen voor heiwerkers in Kampen

Heiwerkers ziek na klus op bouwplaats in Kmapen
Heiwerkers ziek na klus op bouwplaats in Kmapen © RTV Oost/Ties van der Heide
De ernst van de bodemvervuiling op de voormalige locatie van de gasfabriek aan de Buitenhaven in Kampen was vooraf bekend bij de hoofdaannemer. Het bedrijf verzuimde adequate veiligheidsmaatregelen te nemen voor zijn heiwerkers. Dat meldt de Stentor.
Heiers die in Kampen aan het werk gingen op de plek waar vroeger een gasfabriek stond, hadden beschermd moeten worden. Dat is voor de aanbesteding van de werkzaamheden vastgelegd en had bij de aannemers bekend moeten zijn. Toch is zonder veiligheidsmaatregelen gewerkt. Vier heiwerkers werden ziek tijdens het werk.

Werk in zwaarst mogelijke veiligheidscategorie

Op het terrein wordt een parkeergarage aangelegd. Voor de start van de bouw is de grond deels schoongemaakt. In het Veiligheids- & Gezondheidsplan Ontwerpfase van vorig jaar wordt voorgeschreven dat tijdens alle werkzaamheden moet worden gewerkt volgens veiligheidsklasse 3T. Die geldt bij de zwaarst mogelijke vervuiling. Op de heimachine hoort dan een luchtdichte cabine en werknemers moeten beschermende kleding aan.
Het plan is onderdeel van het bestek waarmee de klus is aanbesteed en zou bekend moeten zijn bij hoofdaannemer Hegeman. Het bedrijf wil niet reageren, in afwachting van het onderzoek dat door de gemeente Kampen is ingesteld.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.