nieuws

Woningmarkt in Hardenberg maakt sterke groei door

Gemeentehuis Hardenberg
Gemeentehuis Hardenberg © RTV Oost / Rogier van den Berg
De woningmarkt in Hardenberg is flink aan het groeien. De gemeente kreeg er vorig jaar 250 woningen bij. Een bijkomend gevolg is ook dat de huizenprijzen flink stijgen. Met een stijging van negen procent per gemiddelde koopsom is de huizenprijs sneller omhoog gegaan dan elders in de regio Noordoost Overijssel.
De helft van het aantal transacties komt voor rekening van de gemeente Hardenberg, die in 2016 circa 125 woningbouwkavels verkocht aan particulieren en ontwikkelaars. De verkoop van bestaande woningen steeg in 2016 in de gemeente Hardenberg met 30%.
Het totaal aantal woningen in Hardenberg groeide in 2016 met 250 woningen naar in totaal 24.360 woningen. Hiermee is gezorgd voor de huisvesting van circa 600 personen. Mede hierdoor passeerde het inwoneraantal van de gemeente Hardenberg eind 2016 de grens van 60.000.

Woningbouwkavels verkocht aan particulieren

De gemeente Hardenberg verkocht in 2016 de helft van de 125 woningbouwkavels aan particulieren die zelf een vrijstaande of twee-onder-een-kapwoning bouwden. Bijvoorbeeld in woongebied Bransveen in Dedemsvaart, Sluis V in Balkbrug, Moeshoek in Slagharen en Garstlanden in Gramsbergen.
De rest van de kavels is afgenomen door ontwikkelaars en woningcorporaties die projectmatig woningen hebben gebouwd. Het aantal verkochte woningbouwkavels door de gemeente is in 2016 verviervoudigd ten opzichte van 2015. Ook ligt het aantal een stuk hoger dan de prognose. In deze prognose werd rekening gehouden met de uitgifte van kavels in de Hardenbergse wijk Marslanden, terwijl hier in 2016 geen kavels zijn uitgegeven. Wel is eind 2016 de bestemmingsplanprocedure gestart voor de bouw van ruim 350 woningen in Marslanden.

Nu bouwkavels in De Marslanden op de markt

Naar verwachting komen de eerste kavels in Marslanden in de loop van 2017 op de markt, zodat belangstellenden ook in Hardenberg een nieuwbouwwoning zelf kunnen bouwen of kopen.
Ook de markt voor bestaande woningen zit in de lift. Het aantal verkooptransacties op de koopwoningenmarkt steeg in 2016 met 30% naar 625 verkochte woningen. De gemiddelde landelijke stijging is 21%.

Woningprijzen stijgen harder dan elders

Woningen in de gemeente Hardenberg werden in 2016 voor een hogere prijs verkocht. De gemiddelde koopsom steeg in een jaar tijd met 9% naar 216.000 euro. Daarmee stijgen de woningprijzen in Hardenberg sterker dan in de rest van Noordoost Overijssel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.