nieuws

Raad van State moet oordelen over weigeren van exploitatievergunning sekspanden Deventer

Raad van State
Raad van State © RTV Oost / Rogier van den Berg
Had burgemeester Heidema van Deventer wel genoeg reden om een vergunning voor de exploitatie van enkele sekspanden aan de Bokkingshang te weigeren? Dat was voor de Raad van State de vraag, waar de beoogde exploitant in hoger beroep de weigering probeerde aan te vechten.
Hij verloor zijn geschil met de burgemeester eerder bij de Zwolse rechtbank. Die oordeelde dat hij een samenwerkingsverband heeft met de feitelijke eigenaar van de panden, een man met een zwaar crimineel verleden.
Er lag ook een negatief Bibob-advies op tafel van de burgemeester. Dat advies waarschuwt voor de kans dat de vergunning criminele activiteiten mogelijk maakt. Maar de beoogde exploitant zegt geen banden te hebben met de vroegere crimineel. Hij huurt de panden van een stichting.
Volgens woordvoerders van de burgemeester is die stichting voor de show. De bestuurders van de stichting zijn familieleden van de vroegere crimineel en zij hebben niets te vertellen over het gebruik van de panden. De rechtbank vond dit een opmerkelijke constructie.
Toch vraagt de Raad van State zich af of hiermee voldoende bewijs is voor samenwerking tussen de beoogde exploitant en de vroegere crimineel.
De uitspraak volgt over zes weken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.