nieuws

Oud-burgemeester Lemstra herinnert zich de F16-crash in Hengelo nog heel goed

Zaterdag is het 25 jaar geleden dat er in de Hengelose wijk de Hasseler Es tussen twee huizenrijen een F16 neerstortte. Hengelo was plotseling internationaal nieuws. Er vielen wonderwel geen slachtoffers en de piloot heeft zich met een schietstoel kunnen redden.
Wolter Lemstra, toen net één jaar burgemeester van Hengelo blikt in Overijssel Vandaag terug. "Ik zat in een overleg en had natuurlijk meteen het crisisteam moeten voorzitten, maar heb me door een motoragent eerst naar de locatie laten brengen. Ik ben een emotioneel mens en wilde zien wat er gebeurd was."

Maanlandschap

Ooggetuigen vergeleken de plek van het ongeluk met een maanlandschap. De grond en de gevels van enkele huizen waren geblakerd en overal lagen stukken van het vliegtuig. In één van de huizen is een stuk van een vleugel in de keuken terechtgekomen, huizen en auto's stonden in brand. Er werd een crisiscentrum ingericht en Hengelo was vlak na het ongeluk telefonisch enige tijd onbereikbaar.
Het ongeluk heeft Lemstra er niet van weerhouden zelf twee jaar later in een F16 te stappen. Hij heeft nog altijd grote bewondering voor de piloot Tim Saft, die er destijds voor zorgde dat de neerstortende F16 geen slachtoffers maakte.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.