nieuws

Strubbelingen in de gemeentepolitiek: te wijten aan lokale partijen?

Strubbelingen in de gemeentepolitiek, het lijkt aan de orde van de dag. Gisteravond stuurde de gemeenteraad van Haaksbergen wethouder Van Vlaanderen van Leefbaar Haaksbergen naar huis. Het is niet de eerste crisis waar lokale partijen bij betrokken zijn. Zeker nu in een derde van de gemeenten een lokale partij het grootst is. Waar komen die problemen binnen de lokale partijen vandaan?
Michel Linnenbank, docent bestuurskunde verbonden aan Saxion Hogeschool, komt met de volgende verklaring: "Steeds meer mensen stemmen op lokale partijen. De kans is dan groter dat bij opstappen van een wethouder het er één van een lokale partij is."
Politici van een lokale partij stoppen wel sneller, bevestigt Linnenbank: "Ze kunnen makkelijker voor zichzelf beginnen. Voor politici van een landelijke partij is dat een wat grotere stap."

Ophef rondom lokale partijen in andere gemeenten

Gisteravond zegde een meerderheid van de gemeenteraad het vertrouwen op in wethouder Van Vlaanderen van de lokale partij Leefbaar Haaksbergen. Ook in de bestuurscrisis vorig jaar in Dinkelland speelde een lokale partij een grote rol. Door een interne discussie scheurde Lokaal Dinkelland in tweeën en moesten de wethouders van de partij opstappen.
Ook in Hengelo veroorzaakte een lokale partij de afgelopen jaren voor ophef. De grootste partij na de verkiezingen was Pro Hengelo, maar al na een jaar splitste die partij zich in tweeën na een conflict met raadslid Leo Janssen. 
Pro Hengelo bleef over, maar Janssen bleef als eenmansfractie op zijn eigen raadszetel onder de naam Lokaal Hengelo.

Wethouders van gevestigde partijen stapten in Almelo op

In Almelo kwamen na de verkiezingen in 2014 welgeteld 7 lokale partijen in de raad. Al gauw fuseerden een aantal, totdat er uiteindelijk 15 partijen in de raad zitten. Drie wethouders zijn inmiddels opgestapt in Almelo, maar ook weer vervangen. En het is maar de vraag of die bestuurlijke onrust aan de lokale partijen te wijten is: de wethouders waren lid van de gevestigde partijen PvdA, D66 en CDA.

'Besturen is een vak'

Waar ligt de schuldvraag, bij crisissen in de gemeentepolitiek? Is die neer te leggen bij lokale partijen? "Besturen is een vak. Daar heb je ervaring bij nodig", vindt Linnenbank. "Soms vergissen mensen zich en denken ze dat ze ’t kunnen. Dan gaat het mis."
Tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen werd landelijk in ruim een derde van de gemeenten een lokale partij het grootst. De lokale partijen haalden samen bijna 30 procent van de stemmen binnen, 4,9 procent meer dan in 2010.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.