nieuws

Waterschap vult boezem van Noordwest Overijssel met water als test om droge voeten te houden

De boezem van Noordwest Overijssel is de komende weken gevuld met vele miljoenen liters water. Het waterschap Drents Overijsselse Delta test namelijk of de twee waterbergingen in Wetering het vele extra water kunnen vasthouden.
De inzet van de test: houden de inwoners van Noordwest Overijssel droge voeten bij extreme regenval? Daar kom je maar op een manier achter. Door heel veel water het gebied in te laten stromen.

3 miljard liter

Hans Pereboom van waterschap Drents Overijsselse Delta schat dat er ongeveer drie miljoen kuub water (drie miljard liter) de boezem instroomt.
Buurtbewoonster Pieterke Pot kijkt er met enige argwaan naar. "Ik hoop dat het allemaal goed gaat. Eerst zien, dan geloven", is haar nuchtere commentaar.
Haar vrees is niet onterecht. Twee jaar geleden is de test stilgelegd nadat een deel van de kade instortte.

"Spannend wat het water doet"

Projectleider Inez Hamel hoopt dit keer op een beter resultaat. "Het blijft spannend om te zien wat het water doet. We meten alles en als de gegevens binnen zijn, dan kunnen we echt zeggen dat het water doet wat we verwachten"
De test is nodig vanwege de klimaatverandering. De verwachting is dat we in toekomst vaker te maken krijgen met extreme buien. Dat water moet wel weg kunnen. Noordwest Overijssel is volgens Hans Pereboom wat waterhuishouding betreft een moeilijk gebied. 

Juiste testmoment

Moeilijk was het ook om het juiste moment voor de test te kiezen. Het water moet voor het begin van het broedseizoen weer zijn verdwenen. Dus is gekozen voor een test in februari.
Bijna gooide de aanhoudende vorst en de schaatskoorts die daarmee gepaard gaat roet in het eten. De test zorgt voor veel beweging in het water. Dat zou slecht zijn voor het ijs, als dat er had gelegen.
"En we willen natuurlijk niet alle schaatsers in onze nek hebben", zegt Hans Pereboom. Gelukkig voor hem en alle andere betrokkenen is de winter op tijd afgelopen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.