nieuws

Deventer drukkerij Roto Smeets overgenomen; geen gevolgen voor werknemers

Drukkerijbedrijf Roto Smeets wordt overgenomen door branchegenoot CirclePrinters. Roto Smeets en CirclePrinters vormen samen een bedrijf met een jaaromzet van ongeveer 550 miljoen euro en 2500 werknemers.
Volgens directeur Joost de Haas van Roto Smeets heeft de overname geen gevolgen voor de ongeveer 500 medewerkers in Deventer, 350 zijn er daarvan in vaste dienst, zo'n 150 zijn inleenkrachten. In Deventer worden veel weekbladen, zoals Libelle en Margriet gedrukt, maar er worden ook bladen gemaakt met inhoud en al, zoals de Allerhande van AH. 
Het nieuwe bedrijf wordt de nummer 3 in Europa. De bedrijven vullen elkaar aan omdat ze in verschillende landen verschillende activiteiten hebben. Zo is Roto Smeets vooral actief op het gebied van tijdschriften, met drukkerijen in Nederland en Hongarije. Het in Amsterdam gevestigde CirclePrinters legt zich vooral toe op folders en catalogi en heeft vestigingen in Oostenrijk, België, Finland, Duitsland en Spanje.
Volgens directeur Joost de Haas van Roto heeft de overname geen gevolgen voor de werkgelegenheid. De huidige vestigingen blijven in bedrijf en de activiteiten van de twee bedrijven hebben dus nauwelijks overlap. De fusie is bedoeld om de positie van beide bedrijven in de krimpende printmarkt te verstevigen. Eerder liet de Haas weten dat de grafische sector een 'sunset-industrie' is. Langzamerhand wordt de 'print' 'weggedrukt' door digitaal. Maar helemaal verdwijnen doet print niet, sterker nog, volgens de Haas neemt het zo hier en daar zelfs weer toe. 
Roto Smeets had jarenlang een notering aan de beurs in Amsterdam. Daaraan kwam in 2015 een einde door de overname van het bedrijf door een groep grootaandeelhouders. Hoeveel de overname door CirclePrinters oplevert, werd niet bekendgemaakt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.