nieuws

'Eén op de zeven kalfjes sterft voor onze melk'

'Eén op de zeven kalfjes sterft voor onze melk', staat in de petitie van dierenwelzijnsorganisatie Dier&Recht.
Zij zijn een petitie gestart, omdat uit gegevens van de Gezondheidsdienst voor Dieren blijkt dat in 2015 ongeveer 350-duizend kalfjes stierven. Het gaat hier om dieren ouder dan drie dagen.
In 2009 lag dit aantal een stuk lager. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie zou de toename komen door de schaalvergroting in de melkveehouderij.
Ruim 5000 mensen ondertekenden de petitie. Dier&Recht wil met de petitie bereiken dat Friesland Campina met haar boeren maatregelen neemt om kalversterfte tegen te gaan.
Martin Immink is melkveehouder en voorzitter van LTO afdeling West Twente. Hij erkent het probleem, maar vindt het jammer dat er een petitie is gestart. "Het is jammer dat er weer over de boeren wordt gepraat in plaats van mét de boeren."

Wat is de oorzaak?

In de petitie van Dier&Recht staat dat steeds meer kalfjes overlijden, omdat het bij steeds groter wordende bedrijven ontbreekt aan zorg en aandacht. Ze zouden niet genoeg moedermelk krijgen of de zogenaamde biest is slecht van kwaliteit. 
Immink denkt daar anders over. "Ik heb eens wat rondgebeld en ik denk dat het komt omdat in 2015 veel koeien voor de eerste keer een kalfje kregen. Over het algemeen gaan er dan vaak wat meer kalfjes dood."

Probleem

Ondanks dat Immink denkt dat de groei een andere oorzaak heeft, erkent hij wel het probleem. "Ieder kalfje dat dood gaat, is er een teveel. Daar moeten we zeker wat aan doen, maar ik denk dat nu bedrijven die het goed doen de dupe worden van bedrijven die het minder goed doen."
Ook bestuurslid van LTO afdeling West Twente, Geert Stevens, beaamt dat. "Ik denk dat bedrijven van elkaar kunnen leren, waardoor we uiteindelijk de kalversterfte kunnen terugdringen. We moeten naar de spreiding kijken, niet naar het gemiddelde."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.