nieuws

Gemeenteraad Enschede positief over garantstelling; FC Twente lijkt financieel gered

Een grote meerderheid van de gemeenteraad in Enschede zal instemmen met een financiële garantstelling van 25,4 miljoen euro voor FC Twente. Daarmee lijkt FC Twente van een ondergang gered.
Voor 1 maart moet FC Twente 8,4 miljoen euro aan leningen terugbetalen. Schuldeisers zijn, naast de gemeente, ING en XXII Capital. Als dat niet gebeurt hangt opnieuw een faillissement boven het hoofd. De leningen kunnen worden afbetaald met een nieuw krediet waar de gemeente garant moet staan. Een andere voorwaarde is dat Enschede ook garant staat voor een lening van 17 miljoen euro die zij zelf heeft verstrekt.

Hoopvol
Directeur Erik Velderman van FC Twente reageert gematigd optimistisch. "Ik ben hoopvol dat de gemeenteraad een positief besluit neemt. Als dat niet gebeurt, kan FC Twente de leningen niet betalen. En dan is het ongewis wat de toekomst van FC Twente is."
Op donderdag 16 februari stemt de gemeenteraad over de garantstelling. Alleen GroenLinks en Enschede Anders zullen tegen stemmen. Deze partijen vinden dat vooral vanuit het bedrijfsleven financiële steun moet komen en niet meer van de gemeente. De SP overweegt om amendement over geheimhouding toe te voegen aan het besluit. Een deel van de financiële stukken zijn vertrouwelijk. De partij wil dat openbaar hebben. 

Haast geboden
Tijdens een commissievergadering maandagavond die geheel over de garantstelling ging benadrukte Velderman dat er haast geboden is met het besluit. De datum van 1 maart is erg dichtbij. Daar komt bij dat er nu bijna geen nieuwe sponsorcontracten worden afgesloten. De meesten liepen af op 1 februari. Sponsoren willen graag zekerheid of het zinvol is om de club financieel te steunen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.