nieuws

Overijssel betaalt fors meer mee aan infrastructuur dan andere provincies

De provincie Overijssel betaalt veruit het meest mee aan infrastructuur van alle provincies in Nederland: maar liefst 76 procent van de investeringen.
Dat blijkt uit cijfers van 2006 tot 2015 die Gemeentebelangen Raalte via een Wob-verzoek opvroeg bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Gelderland, de nummer twee, betaalde 51 procent mee. 

Uit verhouding
In de Randstad zijn de absolute bedragen weliswaar hoger, maar het aandeel van de provincies is flink uit verhouding. Daar betaalden provincies minder dan 10 procent zelf. 
Limburg betaalde het minst, namelijk 1 procent, Noord-Brabant en Flevoland respectievelijk slechts 5 en 7 procent.  

Bijdrage per inwoner

Per inwoner verschilt de bijdrage vanuit het rijk bovendien enorm. Zo is in Limburg per inwoner 1.259 euro bijgedragen aan de infrastructuur, en in Groningen maar 76 euro. Overijssel komt daarbij na Groningen als ongunstigste uit de bus met 87 euro per inwoner.

Niet te verantwoorden
Kees Huls van Gemeentebelangen Raalte vindt het 'ronduit schokkend' dat de verschillen zo groot zijn. "Het is logisch dat er in dichtbevolkte gebieden meer maatregelen nodig zijn, maar daarvoor wonen er ook meer mensen. Dat de besteding per hoofd van de bevolking zulke grote verschillen vertoont is niet te verantwoorden."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.