nieuws

Overijsselse steden trekken minder snel nieuwe inwoners aan dan verwacht

Provincie Overijssel
Provincie Overijssel © RTV Oost / Rogier van den Berg
De groei van de vier grote Overijsselse steden verloopt minder snel dan was verwacht. Ondanks het herstel van de economische crisis blijft de trend dat het inwonertal van Zwolle, Hengelo, Enschede en Deventer nauwelijks toeneemt.
Dat blijkt uit de statistieken van het Centraal Planbureau met betrekking tot de demografische ontwikkeling van Nederland in de eerste helft van deze eeuw. Over het algemeen wordt er een groei van de bevolking verwacht tot 2030, met een krimp in de jaren daarna tot 2050. De concentratie van zowel bevolking als werkgelegenheid ligt daarbij in de steden, met name in de Randstad. 
Voor Overijssel lijkt er een afwijkend scenario in het verschiet te liggen. De regio Twente heeft zelfs sinds 2012 te maken met een krimp van de de bevolking.
De groei van de grote Overijsselse steden wordt negatief beïnvloed door het vertrek van inwoners, met name naar het landelijke gebied. Dat speelt met name sinds het einde van de economische crisis in 2014 en 2015.
Het aantal huishoudens neemt in Overijssel wel steeds verder toe. Dat heeft te maken met gezinsverdunning. Het aantal personen per huishouden wordt steeds kleiner omdat er minder kinderen worden geboren.Omdat ouderen langer blijven leven nadat de partner is overleden, ontstaan steeds meer alleenstaanden-huishoudens.
De alleenstaanden wonen vooral in de stad, de grote gezinnen met kinderen vooral daarbuiten. Vooral Noord-Overijssel is populair als vestigingsgebied.         

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.