nieuws

Officier van justitie: Zwolse straatrover zo snel mogelijk behandelen

Zwolse straatrover moet een behandeling
Zwolse straatrover moet een behandeling © RTV Oost / Rogier van den Berg
Een 23-jarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, die van twee straatroven in Zwolle wordt verdacht moet zo snel mogelijk worden behandeld. Dat stelt de officier van justitie. Daarnaast is een celstraf van een jaar geëist, met acht maanden voorwaardelijk.
De man zou in november vorig jaar in de binnenstad van Zwolle op klaarlichte dag twee vrouwen hebben beroofd.
Hij zou dat hebben gedaan door in de buurt van een pinautomaat te wachten tot de geldlade van de pinautomaat aan de Broerenstraat openging en vervolgens de slachtoffers aan de kant te duwen en het geld weg te grissen.

Klap met diamant

Het Openbaar Ministerie verdenkt de 23-jarige ook van mishandeling en vernielingen en hij zou een bekende bij een ruzie met een diamantvormige steen in het gezicht geslagen hebben. Het slachtoffer heeft daaraan blijvende littekens overgehouden.

'Ging niet goed met me'

De 23-jarige man heeft de berovingen bekend. "Ik had een verslaving, ik had geld nodig", zei hij tegen de Zwolse rechters. De man was kort voor de berovingen op straat terechtgekomen en woonde in de daklozenopvang. "Het ging niet goed met me, ik zat helemaal vast in mijn hoofd."
Dat het niet goed ging met de man bleek wel uit een rapport van de psycholoog die de 23-jarige dakloze onderzocht. De man zou zwakbegaafd en schizofreen zijn en kampen met verslavingen. Daardoor is hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar.

Intensieve behandeling
Een intensieve behandeling is de enige manier om herhaling te voorkomen en moet zo snel mogelijk beginnen, zo stelt de officier van justitie. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.