nieuws

Nieuw in Zwolle: school speciaal voor 10 tot 14 jarigen

Omdat het kiezen van een middelbare school vaak veel te vroeg moet, komt er in Zwolle een tussenvorm: een school speciaal voor 10 tot 14 jarigen. Vanaf volgend schooljaar zijn de eerste leerlingen welkom.
Nu wordt er nog hard gewerkt om de lokalen klaar te krijgen: "In deze ruimte mag overlegd en samengewerkt worden," Annelies Robben laat de ruimte in Zwolle zien die nu speciaal voor de tienerschool ingericht wordt. Robben is van de Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle (OOZ) en sinds anderhalf jaar is zij bezig met het oprichten van deze tussenschool.
"In groep 8 zie je vaak leerlingen die goed zijn in taal, maar in rekenen achterblijven. Dan kies je maar een soort middelmaat en geef je als basisschool een advies die overal tussenin zit. Maar die kinderen zijn gewoon nog te jong en met meer individuele aandacht kan je nog veel bijspijkeren."

Stilteruimte
Robben hoopt rond de 50 leerlingen volgend schooljaar te kunnen laten starten in het noodgebouw aan de Lassuslaan. "Elke leeftijd heeft de eigen groep, maar het zal flink door elkaar heen lopen. Het is de bedoeling dat er onderling veel samengewerkt gaat worden."
In het ene lokaal kan samengewerkt worden, maar er komt ook een speciale stilteruimte om individueel ongestoord te kunnen werken. "We willen graag projectmatig gaan werken en minder per vak. In zo'n project komen de verschillende vakken dan aan bod. Dat werkt beter dan alles van elkaar te scheiden."

Voelt net als thuis
Esmée Van Tongeren is één van de eerste leerlingen die zich aangemeld heeft: "Het is hier heel prettig, het lijkt een beetje alsof je thuis bent. En een middelbare school is heel groot en heel massaal. Dat is hier gelukkig niet."
Ook de moeder van Esmée is enthousiast: "Ik hoop dat ze zich hier meer als persoon kan ontwikkelen en kan ontdekken wie ze is. Ik vind het wel spannend, want het is nieuw."

Pas de vierde school in Nederland

Zwolle loopt voorop op onderwijsgebied, want er zijn nog niet veel van dit soort scholen tussen de basis- en middelbare school in. Robben: "Na Gorinchem, Amsterdam en Ridderkerk zijn wij de vierde school die dit gaat doen. We zullen ook veel samenwerken en van elkaar leren."
8 en 24 maart worden speciale open lesmiddagen georganiseerd voor geïnteresseerde leerlingen. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.