nieuws

Overijsselse gemeenten weinig transparant over nevenfuncties burgemeesters en wethouders

Gemeentehuis in Dalfsen
Gemeentehuis in Dalfsen © Flickr Creative Commons / Maarten van Maanen
Overijsselse gemeenten zijn weinig transparant over de nevenfuncties en -inkomsten van burgemeesters en wethouders. Dat blijkt uit onderzoek van RTLNieuws en de Groene Amsterdammer naar nevenfuncties en -inkomsten collegeleden. Slechts zestig procent van de Overijsselse gemeenten kon alle informatie geven, terwijl dat percentage landelijk tachtig procent is.
De onderzoekers vroegen alle 390 Nederlandse gemeenten naar de nevenfuncties en de neveninkomsten van burgemeesters en wethouders. Openbaarmaking van die gegevens is sinds 2010 wettelijk verplicht, maar zijn nooit eerder op een rij gezet. Uiteindelijk lukte het één op de vijf gemeenten niet om complete informatie te geven.
Nevenfuncties en -inkomsten voor burgemeesters en wethouders zijn normaal gesproken geen probleem, mits ze daar open over zijn. Over het algemeen hebben burgemeesters en wethouders toestemming van de gemeenteraad voor de werkzaamheden. Soms zijn die functies zelfs verbonden aan een burgemeesterschap.

Geen antwoord of informatie ontbreekt

De cijfers voor onze provincie zijn dus nog wat slechter. Op Drenthe na is Overijssel het minst transparant over nevenfuncties en -inkomsten. Zo kregen de onderzoekers van de gemeente Almelo helemaal geen antwoord, ondanks herhaaldelijk verzoek.
In een korte reactie aan RTV Oost geeft een woordvoerder van de gemeente aan dat alle nevenfuncties van de collegeleden te vinden zijn op de website van de gemeente.
Van de gemeente Dinkelland ontbreekt informatie van meerdere collegeleden, waaronder over neveninkomsten van het commissariaat van oud-burgemeester Cazemier.
In Haaksbergen hebben de collegeleden meerdere betaalde privé-nevenfuncties, maar doordat het dienstverband van de collegeleden niet is doorgegeven, blijft het onduidelijk of de collegeleden de bezoldiging van hun nevenfunctie moeten opgeven.

Burgemeester Dalfsen meeste inkomsten

In de gemeenten die wel alle informatie konden geven, had 41 procent van de burgemeesters in 2015 een betaalde bijbaan, het hoogste percentage van alle provincies. Burgemeester Noten van Dalfsen had het hoogste inkomen uit nevenfuncties. Met vijf privébanen verdiende hij 39.702,32 euro. Noten was dat jaar voorzitter van de landelijke Transitiecommissie Sociaal Domein. 
Vanuit een eigen bedrijf had Noten bijbanen als voorzitter van de Raad van Commissarissen van Espria, voorzitter van de Koninklijke Vereniging voor Afval- en Reinigingsmanagement, lid bestuur Start Foundation en was hij lid van de Raad van Commissarissen van Heisterkamp Beheer.

Daarnaast is het opvallend dat twee van de vier wethouders in Deventer neveninkomsten uit nevenfuncties heeft. Landelijk heeft slechts negen procent van de voltijdwethouders een betaalde privé-bijbaan naast het wethouderschap.
Op deze website kunt u bekijken welke nevenfuncties burgemeester en wethouders in uw gemeente hebben.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.