nieuws

"Overheid en aannemers gaan niet altijd zorgvuldig om met bodemverontreiniging"

Er werden meerdere bouwvakkers ziek en verschillende omwonenden kregen gezondheidsklachten. Vanwege bodemverontreiniging werd de bouw van een nieuwe parkeergarage in Kampen stopgezet en is er een onderzoek ingesteld. Maar die bodemverontreiniging staat niet op zichzelf.
Volgens de Nederlandse Vereniging van Milieuadviesbureaus kan op veel meer plekken een zelfde situatie ontstaan. De Vereniging heeft kritiek op de wijze waarop er door aannemers en overheid wordt omgegaan met bodemverontreiniging.
De bouwplaats in Kampen is verlaten en het werk is stilgelegd. In ieder geval drie werknemers van een aannemersbedrijf uit IJsselmuiden zijn ziek geworden vanwege verontreinigde grond. De Arbeidsinspectie onderzoekt de zaak en heeft de bouw onder preventief toezicht gesteld.

"We zien dit vaker"

Volgens Jurgen Pijpker, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Milieuadviesbureaus was kennelijk niet iedereen goed op de hoogte van de situatie. Hij is niet verbaasd dat het mis ging. "In die zin dat we dat vaker zien. De hoofdaannemer was waarschijnlijk op de hoogte van de verontreiniging, maar de vraag is of hij dat goed heeft doorgegeven aan de onderaannemers en bouwlieden. Het zou mij niet verbazen als dat niet goed is gelopen."
Volgens Pijpker heeft het incident in Kampen ook te maken met de manier waarop er in Nederland met bodemverontreiniging wordt omgegaan. "Sinds de jaren '90 zijn we er anders mee omgegaan. Niet meer de hele grond werd afgegraven. Dat werd simpelweg te duur."

Afdekken

"Vanaf dat moment zijn we de verontreiniging gaan afdekken. Een paar meter wordt er verontreiniging weggehaald en de rest wordt afgedekt met speciaal plastic. Punt is wel dat het niet altijd even goed is geregistreerd. Omdat er inmiddels andere overheden over gaan of omdat de ambtenaar die destijds betrokken was bij de  sanering niet meer op dezelfde plek zit."
Buurtbewoners in Kampen hebben grote twijfels of er wel juist is gehandeld door de gemeente Kampen en de hoofdaannemer. Johan Delamar woont tegenover de bouwplaats. Hij heeft COPD en heeft het gevoel dat het veel erger is geworden, nadat er is geheid op de plek waar vroeger een oude gasfabriek stond. "Er zijn drie werknemers ziek geworden en ook ik maak me zorgen over mijn gezondheid."

Penetrante geur

Ook fietsenmaker Rob Bastiaan, die met zijn zaak vlak naast de nieuw te bouwen parkeergarage zit, heeft zich zorgen gemaakt. "In het begin roken we een zeer penetrante teerlucht. Dat werd ook door de klanten geroken. Als er vervolgens mensen ziek worden schrik je wel even."
"Maar na een gesprek met de GGD zijn mijn ergste zorgen weg. Volgens de GGD ging het niet om een stof die acuut gevaar oplevert. Dus wat dat betreft ben ik wel weer wat gerustgesteld."

'Zelden ernstige klachten'

Volgens Jurgen Pijpker komt het zelden voor dat bodemverontreiniging tot ernstige klachten leidt. Al kan het in het geval van een oude gasfabriek wat gecompliceerder liggen. "Dat zijn zeer geconcentreerde stoffen die zich ophopen. Als ze dan opeens vrijkomen kan dat wel tot schade leiden. Daar zijn in het verleden wel voorbeelden van geweest."
Pijpker is blij dat het verplicht wordt voor overheden om vanaf 2018 alle verontreinigingen digitaal in kaart te brengen. "Al zal dat nog een zware klus voor ze worden."
De gemeente Kampen doet inmiddels dus onderzoek naar de bodemverontreiniging bij de bouw van de parkeergarage. De resultaten daarvan moeten over enkele weken bekend worden.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.