nieuws

'Rubberkorrels op kunstgrasvelden mogelijk toch risicovol'

Voetbalveld van kunstgras
Voetbalveld van kunstgras © RTV Oost / Emiel Geerding
De stoffen in de rubberkorrels op kunstgrasvelden hebben mogelijk toch gezondheidseffecten bij mensen. Dat zou blijken uit nieuw onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam dat woensdag wordt gepresenteerd in het programma Zembla.
De onderzoekers deden proefjes met zebravisjes en zebravisembryo’s, die werden blootgesteld aan water waarin de korrels hebben gelegen. Het gevolg: "De embryo’s gaan dood en de visjes vertonen gedragsverandering."

'Zou zelf niet doen'

Onderzoeksleider Jacob de Boer adviseert mensen in een persbericht van Zembla om niet te te sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat. "Ik zou het zelf niet doen", aldus de hoogleraar. Het is volgens de onderzoekers nog te vroeg om te zeggen of de stoffen in het rubbergranulaat ook schadelijk zijn voor mensen.

CDA Enschede stelt naar aanleiding van het onderzoek vragen aan het college. De vragen gaan over of het college een eigen onderzoek gaat starten en hoe ouders en sportverenigingen worden geïnformeerd.
Het RIVM concludeerde eerder dat voetballen op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubberkorrels niet gevaarlijk is. Vorig jaar ontstond veel onrust, nadat geconstateerd werd dat kunstgrasvelden met rubberkorrels mogelijk schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn. Onder meer RTV Oost liet onderzoek doen naar de samenstelling van gebruikte rubberkorrels.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.