nieuws

Bedrijf uit Borne hoeft boete voor hulp aan asielzoeker niet te betalen

Boete voor hulp aan asielzoeker vernietigd
Boete voor hulp aan asielzoeker vernietigd © Flickr Creative Commons / Edo Dijkgraaf
De Raad van State heeft een boete voor hulp aan een uitgeprocedeerde asielzoeker vernietigd. De eigenaar van een bedrijfspand in Borne kreeg de boete, omdat een asielzoeker illegaal werk deed in het pand. De raad vindt de boete in dit geval 'om humane redenen' ongepast.
De eigenaar van het bedrijfspand gaf de asielzoeker een klusje, omdat de man graag wat wilde doen. Maar er kwam een controle van het ministerie van Sociale Zaken en daar rolde een boete uit van drieduizend euro voor de eigenaar, omdat de asielzoeker illegaal werk deed.
De boete werd later door de minister verlaagd tot 750 euro. Volgens de minister ging het inderdaad om een klusje, maar daarvoor was wel een werkvergunning vereist. De Raad van State is het daarmee eens, maar heeft de boete toch vernietigd.

Goede bedoelingen

De pandeigenaar geeft uitgeprocedeerde asielzoekers gratis onderdak in een ander pand. Volgens de Raad van State had de man alleen maar goede bedoelingen met de hulp aan de inmiddels overleden asielzoeker en was er sprake van hulpverlening en niet van illegaal werk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.