nieuws

Archeoloog wil graven naar lijken van ridders bij Hasselt

Radaronderzoek deze zomer bij Zwartewatersklooster
Radaronderzoek deze zomer bij Zwartewatersklooster © Eelco Kuiken
Gemeentelijk archeoloog Hemmy Clevis wil graven naar ridders in de grond bij Zwartewatersklooster. Na het grondradaronderzoek afgelopen zomer is hij overtuigd: er móet daar iets in de grond zitten. Clevis heeft een verzoek ingediend bij de gemeente Zwartewaterland en de provincie Overijssel.
Radaronderzoek van afgelopen zomer toonde aan dat er iets in de grond zit 'wat er niet hoort'. "Zijn het botten van 149 ridders die sneuvelden bij de Slag bij Ane in 1227, funderingen van een middeleeuwse kapel of is het toch wat anders? Er ligt ‘wat’ begraven in de grond nabij Zwartewatersklooster, dat is duidelijk."

Dramatisch

Amateurarcheoloog Paul Rademaker (79) uit Hasselt houdt zich al twintig jaar met deze zaak bezig. Tientallen bronnen, overleveringen en verhalen reppen over een strafexpeditie van de Bisschop van Utrecht, Otto zur Lippe.
De slag op 12 juli 1227, tegen Rudolf van Coevorden en zijn Drentse leger, liep dramatisch af. De ridders zakten bij het huidige Ane met hun harnassen en paarden weg in het veen, waarna de Drenten ze afslachtten. Het hardnekkige verhaal gaat dat 149 edelen, commandanten van het leger, begraven liggen bij Zwartewatersklooster.
Zes jaar later, in 1233, verrees het klooster, dat als doel had voor het zielenheil van de overleden te zorgen.

Het Oude Kerkhof

Rademaker komt steeds een stapje verder. 
"Alles wijst naar die ene plek, net buiten het oeroude gehucht. De plek heet in de volksmond Het Oude Kerkhof. Diverse bronnen verwijzen naar deze plaats als begraafplaats, overleveringen en volksverhalen reppen over doden en afgelopen zomer wees grondradaronderzoek uit dat er wel degelijk wat ligt of heeft gelegen in de bodem."
Dat er nu mogelijk gegraven wordt, noemt de oude onderzoeker uit Hasselt 'een jongensdroom'.
Genoeg reden voor archeoloog Clevis, die in dienst is van de gemeente Zwolle, maar ook werkt in Zwartewaterland, Kampen en Hattem, om verder onderzoek aan te bevelen. "Dat betekent fysiek graven. Maar als de gemeente en provincie geen geld beschikbaar stellen, dan houdt het op.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.