nieuws

Leerlingen Bonhoeffer College Enschede winnen Technasium Award

Rookmelders koppelen aan een digitaal fotolijstje of een tablet. Als er brand is, dan zoekt de tablet de snelste vluchtroute naar buiten. Vier leerlingen van het Bonhoefer College in Enschede hebben met dit idee vandaag de Technasium Award gewonnen.
De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door Brandweer Twente. Daarvoor werken ze samen met Technasium scholen in Enschede, Almelo, Nijverdal, Rijssen, Goor en Holten. 

Brand seniorenwoning

De opdracht voor de leerlingen dit jaar: 'Hoe kun je een brand in een seniorenwoning voorkomen?' "Voor dat onderwerp hebben we bewust gekozen", vertelt Ronald Pellewever van Brandweer Twente. "Onder 65-plussers vallen ruim 2,5 keer zoveel doden door brand als bij mensen jonger dan 65 jaar. Het winnende idee moet ertoe leiden dat er minder brand, minder slachtoffers en minder schade ontstaat." 
"We hebben zo'n acht weken over dit idee nagedacht", vertelt Thomas van het winnende team. "De rookmelders in huis kun je koppelen aan verschillende tablets. Zodra de rookmelders rook detecteren geeft de tablet de snelst beschikbare vluchtroute." Het idee is wel dat er altijd een tablet of fotolijstje in de buurt moet zijn. 

'Markt moet dit oppikken'

"Dit idee is overduidelijk de winnaar", zegt Pellewever. "Het borduurt mooi voort op iets bestaands, want het kan geïntegreerd worden in een tablet of fotolijstje." Of het idee ook in de praktijk wordt gebracht? "Ik hoop dat de markt dit op gaat pikken", zegt Pellewever. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.