nieuws

OM wil twee jaar verlenging tbs voor man die in Goor Irakees doodstak

OM wil verlening tbs
OM wil verlening tbs
Het Openbaar Ministerie wil dat de tbs van een man uit Somalië, die in 2010 in Goor een Irakees doodstak, met twee jaar wordt verlengd. De man dacht tijdens een inburgeringscursus dat de Irakees zijn familie had uitgeroeid en stak hem neer. Het slachtoffer overleed ter plekke.
De man zit nog steeds in een tbs-instelling en is volgens behandelaars nog altijd levensgevaarlijk. Als de tbs wordt beëindigd is de kans groot dat hij opnieuw iemand doodt.

Gedwongen medicatie

De man hoort stemmen en muziek in zijn hoofd, iets dat alleen met gedwongen medicatie te onderdrukken is. Maar de Somaliër is niet dol op de medicatie en stopte daar al eens mee. 
Zowel het OM als de raadsman van de Somaliër weten niet precies wat ze met de man aan moeten. Hij wil niet terug naar Somalië, want hij is bang dat hij meteen vermoord wordt.

Veiligheid

Een kans op een geslaagde behandeling in dat land lijkt niet groot. "Het land gaat gebukt onder een hongersnood, hoe moeten ze mij in godsnaam medicijnen geven? En bij de laatste verkiezingen moest de president zelfs onderduiken, hoe is mijn veiligheid dan te garanderen?"
Voor de officier van justitie is de enige optie om de tbs met twee jaar te verlengen. Als de man onbehandeld uitgezet wordt, bestaat de kans dat hij weer terugkomt naar Nederland, met alle risico's van dien.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.