nieuws

Voor een distelvink van België naar Zwolle

Ze reizen er honderden kilometers voor en komen uit verschillende landen; de bezoekers van de Zwolse Vogelmarkt. De organisatie verwacht vandaag zo'n 5000 vogelliefhebbers in de IJsselhallen
De eerste bezoekers stonden vanochtend al ruim voor de opening in de rij, vaak met een kistje onder de arm want de vogels kunnen niet alleen bekeken maar ook gekocht worden. "Ik zoek mooie vinken zoals een houtvink of distelvink", zegt een bezoeker uit België. Hij heeft er honderd euro voor over. Een andere bezoeker verklaart speciaal voor roodruggen te komen. 
De bezoekers komen uit heel Europa. Met name uit omringende landen als België en Duitsland, maar ook van verder weg, zoals Hongarije. "Tijdens vorige edities waren er zelfs vogelliefhebbers uit Saudie Arabië en de VS", zegt organisator Stiphout van vereniging de Volièrevriend. 
"De vogelsport wordt onderschat", zegt hij als verklaring voor de grote belangstelling. "Hier kunnen de liefhebbers ruilen en hun collectie verversen. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Er zijn hier vogels van vijf, maar ook van duizend euro." 
De beurs wordt twee keer per jaar gehouden. Dit is de 65-ste editie. In totaal staan er op een oppervlakte van 10.000 vierkante meter duizenden vogels tentoongesteld. Ook zijn er stands met boeken, volière benodigdheden en diverse soorten zaden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.