nieuws

Goor gedekt door netwerk van buurtpreventie-apps

In Goor is een groot netwerk gecreëerd van zogenoemde buurtpreventie-apps. Zo kunnen alle inwoners van de kleine stad elkaar via Whats App op de hoogte houden van verdachte situaties in de wijk.
Het netwerk is opgezet door André Bouma. Hij kwam op het idee na een inbraak in zijn eigen buurt. Daar werd in de eigen buurtapp wel gecommuniceerd maar toen bleek dat de dader gevlogen was en zich mogelijk elders in Goor ophield, ontstond de behoefte om de informatie met meer buurten te delen.

Elke wijk een coördinator

Bouma verdeelde, aan de hand van een kaart, Goor in 30 wijken en vroeg via Facebook om mensen die als coördinator van de wijk-apps te fungeren. Zijn oproep had succes want binnen anderhalve week was hij daarvan voorzien en kon het netwerk van start gaan. Als er nu in een bepaalde wijk verdachte situaties worden gemeld dan worden ook alle andere coördinatoren daarvan op de hoogte gebracht zodat deze ook de betreffende informatie kunnen delen in hun eigen gebied.

Faciliterende rol gemeente

De politie en de gemeente Hof van Twente zijn blij met het initiatief en hopen dat het navolging krijgt in andere kernen van de gemeente én in andere plaatsen. "Wij spelen daarin een faciliterende rol" aldus burgemeester Ellen Nauta. Dat netwerk is uitstekend maar helaas broodnodig. De inbraakcijfers van de laatste maanden zijn in Goor niet bepaald rooskleurig.

Gevaren van buurt-apps

Wijkagente Caroline IJben onderkent ook wel gevaren van het ontstaan van Buurtpreventie-apps. "De kans bestaat dat burgers zelf achter de boeven aangaan maar dat is niet de bedoeling. Daarom wordt ook gevraagd om altijd eerst 112 te bellen voor het in de buurt-app te delen. Het is aan ons om verdachten aan te houden of aan te spreken."

Verslaggever bijna opgepakt

Dat het netwerk van buurtpreventie-apps in Goor goed werkt werd afgelopen donderdagavond duidelijk toen verslaggever Paul Schabbink voor wat beelden in het donker met een figurant de wijk in trok. De opnames werden als verdacht ervaren en direct gedeeld in heel Goor. Nog voor hij kon worden opgepakt kon Schabbink, ook via Whats App, uitleg geven en was de kou uit de lucht.

Boef in de wijk

In maart wordt getest of het netwerk zijn werk naar behoren doet tijdens de actie 'Boef in de wijk'. Dan wordt, door de politie, een situatie en verdachte situatie nagebootst en is het de bedoeling dat aan de hand van de buurt-apps de fictieve dader kan worden aangehouden.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.