nieuws

Eis: jaar cel voor psychisch zieke uitgeprocedeerde azc'er na steekpartij in Schalkhaar

Asielzoeker gewond bij steekpartij in Schalkhaar
Asielzoeker gewond bij steekpartij in Schalkhaar
Tegen een 34-jarige psychisch zieke asielzoeker uit Tunesië is vandaag een jaar cel geëist, omdat hij eind vorig jaar een medebewoner van het asielzoekerscentrum in Schalkhaar in zijn been zou hebben gestoken. Dat gebeurde vlakbij de kerk in het dorp. De man zou ook op diezelfde dag een ruit hebben ingegooid bij een supermarkt in Schalkhaar.
Volgens de Tunesiër werd hij door het slachtoffer beledigd en gekleineerd. Met zijn psychische ziekte, de man hoort stemmen in zijn hoofd, kon hij dat niet aan.
Tegenover de rechters vertelde de man dat hij het slachtoffer per ongeluk stak met een mes dat hij van de grond opraapte. Maar bij de politie zei de man dat hij bewust in het been stak.

Uit azc gezet
De man zwierf al een tijdje rond het azc. Hij was daar na eerdere incidenten niet meer welkom. Op 8 november was frustratie en kou een reden om de ruit van de supermarkt in te gooien.
De man is nog steeds niet welkom op het azc en is inmiddels een ongewenste asielzoeker.

Celstraf in eigen land

De Tunesiër ontvluchtte zijn land, omdat hem daar een celstraf van 26 jaar wegens drugshandel boven zijn hoofd hangt. De man is zelf verslaafd aan drugs en heeft psychische problemen, beaamt een gedragsdeskundige.
Na zijn vlucht uit Tunesië zwierf hij al door meerdere Europese landen, waar hij zijn tijd doorbracht in asielzoekerscentra en psychiatrische instellingen.

Geen behandeling in Nederland
Volgens de officier van justitie is een behandeling in een kliniek in Nederland niet mogelijk. De man heeft geen status en werkt volgens hem maar deels mee aan het onderzoek van gedragsdeskundigen. "Meneer moet maar gewoon zitten en dan uitgezet worden naar een nog nader te bepalen land."
Naar een ander land wil de man ook wel, maar niet zomaar. "Ik ben ziek, het voelt alsof ik geen hersens meer heb, alsof alles draait in mijn hoofd. Ik wil geholpen worden en dan vertrek ik uit Nederland."
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.