nieuws

Brandweer Twente gebruikt storm als test voor nieuw operationeel centrum

De voorbereidingen voor de storm die vandaag Overijssel aandoet zijn in volle gang bij de brandweer in Enschede. In de kazerne aan de Zuiderval wordt door Brandweer Twente voor het eerst gewerkt in een nieuw operationeel centrum.
Het is voor het eerst dat de brandweer het nieuwe Informatie Operationeel Centrum (IOC) aan een test onderwerpt.
Het heeft alles te maken met de toekomstplannen voor de meldkamers. . 

Meldkamer straks in Apeldoorn

"Normaal hebben we dit centrum altijd bij de meldkamer Twente in Hengelo", zo laat persvoorlichter Irene Mazeland weten.
"Maar we weten dat we over een paar jaar naar een meldkamer in Apeldoorn overschakelen. Daarom testen we nu al eens uit hoe het dan werkt. We zijn er wat dat betreft op tijd bij."

Wat gebeurt er in een IOC?

In het centrum zitten mensen van verschillende discipline's bij elkaar. De binnengekomen meldingen van stormschade worden vanuit de meldkamer in Hengelo doorgegeven naar Enschede en daar gewogen en ingepland vertelt Mazeland. 
"We weten dat het druk gaat worden, er komen veel telefoontjes binnen in een korte tijd. Maar een boom over een snelweg heeft bijvoorbeeld een hogere prioriteit dan een tak op een fietspad. We zitten hier aangesloten op alle systemen en kunnen dus goed schakelen."

Wat doen die grote borden?

Op Twitter plaatste Mazeland een foto van de inrichting van het informatiecentrum. Opvallend: er wordt nog veel met de hand geschreven dus. Hoe zit dat? 
"We zitten natuurlijk aangesloten op alle systemen", vertelt de persvoorlichtster. "We kunnen ook snel schakelen naar andere systemen mocht dat nodig zijn."
"Maar we hebben naast veel computers ook zulke borden door de hele ruimte staan, dat werkt snel en geeft blijvend overzicht."

Is iedereen er klaar voor?

Het centrum in Enschede is in elk geval klaar voor de eerste test. Maar hoe zit het met de brandweermensen? Zitten de kazernes vol voor de naderende storm? 
"Nee, zo gaat dat niet", is het antwoord. "De beroepsmensen zitten op de kazerne in Almelo, Hengelo en Enschede, maar de vrijwilligers worden gewoon opgeroepen als het nodig is."
"We weten natuurlijk niet hoe druk het echt gaat worden. Het blijft afwachten wat dat betreft."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.