nieuws

Actiecomité Hoog Overijssel plaatst kanttekeningen bij toezegging Dijksma over vlieghoogte Lelystad

Het actiecomité dat strijdt voor een hogere vlieghoogte bij Lelystad Airport is nog niet helemaal tevreden over de toezegging van staatssecretaris Sharon Dijksma.
Dijksma zei gisteren in de Tweede Kamer dat vliegtuigen niet onder de 6.000 voet zouden komen, zo'n 1830 meter. Bij hoge uitzondering zou er lager gevlogen kunnen worden.

Ondergrens
Geja Verweij van Hoog Overijssel zei vanmorgen kanttekeningen te plaatsen bij die toezegging. "Als die 6.000 voet echt de ondergrens zou zijn, dan zijn we al een heel eind op weg."
"Maar het gebied dat ons zorgen baart is de zogenaamde 'wachtkamer'." Daarbij vliegen vliegtuigen rondjes voordat ze mogen landen.

45.000 vliegbewegingen
"Daar gaat het richting de 3.000, 2.500 voet. Dat is een groot verschil." En dat zijn geen uitzonderingen, zegt ze. "We hebben het over 45.000 vliegbewegingen per jaar." 
"We moeten ons blijven laten horen", zegt Verweij. "Er zijn nog genoeg mogelijkheden om in gesprek te gaan totdat het officieel ingetekend is."
Vanaf 2019 moeten er meer vliegtuigen op Lelystad Airport gaan landen. Daar is in verschillende dorpen onrust over ontstaan, en een protestgroep heeft inmiddels meer dan tienduizend steunbetuigingen verzameld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.