nieuws

Wat struint er 's nachts in uw tuin? Ecoloog Sil Westra wil het weten

Met speciale wildcamera's doet Sil Westra van ecologisch adviesbureau Silvavir, in samenwerking met de Zoogdierenvereniging, Wageningen University en Natuurpunt, onderzoek naar het gedrag van zoogdieren. Eén van die camera's staat in de stadstuin van Trees Kiekebosch in Deventer.
"Het doel is om mensen bewust te maken van de dieren die in hun omgeving voorkomen", vertelt Westra. "Maar we willen ook laten zien welke invloed zij daar zelf op hebben door het beheer en inrichting van hun tuin."

Camera's

Zoogdieren, zoals vossen, reeën of egels zijn schuw en laten zich voornamelijk 's nachts zien. Daarom werkt Westra met wildcamera's.
"Dit is een camera die 24 uur per dag stand-by staat. In de camera zit een beweging- en warmtesensor. Zodra die geactiveerd wordt, begint de camera met het maken van foto's", legt Westra uit.

Reeën

In de stadstuin van Trees Kiekebosch in Deventer heeft vijf weken zo'n camera gestaan. "Ik ben heel benieuwd wat de camera heeft gespot. Ik hoop egeltjes. Maar een ree zou ook wel leuk zijn", grapt Kiekebosch. 
Op de foto's zijn voornamelijk katten en een bosmuis te zien, maar gelukkig scharrelde er ook nog een ander dier rond. "Een egel! Wat leuk", lacht Kiekebosch.
Databank
"Deze foto's en de foto's die wij in honderden andere tuinen hebben verzameld, komen uiteindelijk allemaal in een grote databank", licht Westra toe. "Op die manier krijgen wij een goed beeld van de dieren die in onze omgeving leven."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.