Fakkeloptocht Steenwijkse bevrijding druk bezocht

Vanaf een afstand was het gisteravond een prachtig gezicht: een slingerende, verlichte optocht gisteren door de binnenstad van Steenwijk. Een paar honderd Steenwijkers waren bij elkaar gekomen om te vieren dat de stad precies 436 jaar geleden werd bevrijd van de Spanjaarden.

"In al die tijd is het maar vier keer gevierd", vertelt organisator Liesbeth Hermans. "Het gekke is dat Alkmaar en Leiden elk jaar groots uitpakken, terwijl Steenwijk altijd achterblijft. Daar wilden wij verandering in brengen."

Fakkeloptocht

Afgelopen weken is op de scholen in Steenwijk extra aandacht besteed aan de geschiedenis van de stad. Dat het leeft onder de Steenwijkers is duidelijk te merken; ruim driehonderd mensen deden aan de fakkeloptocht mee.

Met een brandende kaars in de hand liep de slingerende groep gisteravond langs de oude vestingmuren, voorgegaan door de burgemeester. Aan het eind was er een vuurwerkshow. 

Traditie

De vorige keer dat het Steenwijks ontzet werd gevierd, was vijftig jaar geleden. Hermans hoopt dat Steenwijk nu niet meer zo lang hoeft te wachten. "Wij willen dat het elk jaar gevierd wordt. Gewoon een traditie van maken. Elk jaar op 24 februari bij elkaar komen, fakkeltje erbij, broodje worst, leuk toch?"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Steenwijk Bevrijding Cultuur Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren