nieuws

Heetense André Kruiper 'loopt geweldig door behandeling'

André Kruiper loopt 'geweldig' door zijn behandeling heen
André Kruiper loopt 'geweldig' door zijn behandeling heen
"Je moet een beetje geluk hebben", erkent André Kruiper uit Heeten. Dat hij de stamcelbehandeling voor zijn ziekte multiple sclerose (ms) zo goed doorstond, vindt hij zelf ook bijzonder. "Ik heb geen pijn gehad."
De Heetenaar zamelde eind vorig jaar via crowdfunding geld in voor zijn behandeling voor zijn ziekte ms. Daarvoor moest hij naar Rusland. Gisteren bereikte zijn behandeling een mijlpaal: zijn stamcellen werden teruggeplaatst.
"Eind september hebben we de actie opgezet, en vijf maanden later heb ik mijn stamcellen alweer terug. Super, maar ook onwerkelijk."

Een kwartier
"Monter in Moskou", zegt hij hoorbaar lachend. De behandeling viel mee. "Ik kon me er ook geen voorstelling van maken, maar het stelt kort gezegd weinig voor. De terugplaatsing van de stamcellen neemt een kwartier in beslag en dan is het klaar."
Het was geen nare ervaring. "Ik voelde even druk op de borst, maar daarna was alles normaal."

Reset

Omdat zijn immuunsysteem is 'gereset', is het zaak dat hij niet in aanraking komt ziektekiemen. Daarom gaat hij vanaf morgen in quarantaine. Hij mag dan geen fysiek contact hebben met andere mensen. Hoe lang dat duurt is afhankelijk van zijn herstel, maar dat kunnen wel tien dagen zijn.
Hij zal zich niet vervelen, vertelt hij. "Ik heb een laptop, een smartphone, boeken. Ik mag alles doen."
Zijn vrouw en broer waren er ook, maar zijn inmiddels naar huis. "Dat zorgde wel voor wat aanspraak en afleiding. De komende dagen ben ik alleen, dus dan moet ik mezelf een beetje vermaken."

Bekende Nederlander

Zijn blog- en Facebookberichten worden veel bekeken. "In twee uur tijd had mijn bericht al 10.000 mensen bereikt. Het is bijna niet te filmen. In een paar maanden tijd ben ik van een relatief onbekende Heetenaar bijna een bekende Nederlander geworden."
Kruiper weet dat het niet vanzelfsprekend is dat hij de behandeling zo goed doorstaat. "Je moet een beetje geluk hebben. Er zit hier een andere Nederlander die het veel moeilijker heeft. Ik loop er geweldig doorheen."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.