OM eist in hoger beroep celstraf tegen aardbeienteler uit Steenwijkerland voor uitbuiting personeel

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep twaalf maanden celstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk, geëist tegen een aardbeienteler uit Steenwijkerland.

Volgens het OM heeft de man zich schuldig gemaakt aan uitbuiting van buitenlandse arbeiders die voor het zijn aarbeienbedrijf werkten. Dat gebeurde tussen medio 2005 en medio 2010. Het OM noemt de uitbuiting mensenhandel. Ook zou de man gefraudeerd hebben met lonen en opbrengsten.

Werknemers moesten zes dagen per week, twaalf tot dertien uur per dag zwaar werk verzetten. Daar kregen ze vijf euro per uur voor, als ze de dagnorm haalden. Er was weinig tijd voor ontspanning, bij ziekte werd niet uitbetaald en de huisvesting en het sanitair was slecht geregeld. Zo sliepen werknemers in de kantine of in tenten.

De identiteitsbewijzen waren in het bezit van de verdachte en de werknemers moesten papieren tekenen zonder dat ze wisten wat er in stond, mede doordat ze de taal niet beheersten. 

'Moderne slavernij'

Volgens de advocaat-generaal was er sprake van moderne slavernij, verpakt in een mooi jasje: de verdachte verklaarde immers dat hij 'het beste met zijn mensen voorhad'. 

De aardbeienteler werd eerder door de rechtbank veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een half jaar en 240 uur werkstraf. Het OM is in beroep gegaan, omdat de rechtbank vond dat de verdachte zich niet schuldig had gemaakt aan uitbuiting en er geen sprake was van mensenhandel. Ook was de straf volgens het OM te laag.

De uitspraak wordt over twee weken verwacht.

Deel dit artikel:

Reageren